Palomiesliitto: Keski-Suomen pelastuslaitos aikoo säästää turvallisuudesta

Suomen Palomiesliitto on huolissaan Keski-Suomen pelastuslaitoksen säästösuunnitelmista. Liiton mukaan pelastuslaitoksen säästöt heikentävät pelastusvalmiutta ja sekä palomiesten että kansalaisten turvallisuutta.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen suunnittelemat säästöt heikentäisivät vuorovahvuutta neljällä paloasemalla, joista kolme on Jyväskylässä ja yksi Äänekoskella. Käytännössä näillä paloasemilla työskentelisi vuorossa yksi henkilö nykyistä vähemmän.

Yhden palomiehen vähennys vuorovahvuudesta tarkoittaisi Palomiesliiton mukaan sitä, että esimerkiksi Vaajakosken ja Äänekosken paloasemien työvuorot eivät pystyisi jatkossa aloittamaan työturvallista savusukeltamista.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtokunta käsittelee kuluvan vuoden käyttösuunnitelman ja talousarvion kokouksessaan huomenna. Ne palautettiin edellisessä kokouksessa uudelleenvalmisteluun, mutta muutosten teko pykäliin katsottiin aiheettomaksi.

Varallaolon säästöjä lykätään

Aiemmasta poiketen varallaolon heikentämisestä pelastuslaitoksella ollaan johtokunnan esityksen mukaan kuitenkin luopumassa ainakin tämän vuoden osalta.

Pelastusjohtaja Simo Tarvaisen mukaan varallaolosta kaavaillut 125 000 euron säästöt voitaisiin paikata Äänekosken paloaseman korjaukseen varatuista 200 000 eurosta.

Palomiesliitto painottaa, että henkilöstön määrä ei tulisi vähentää säästösyistä.  Liiton mukaan sen paikallisyhdistys Keski-Suomen pelastusalan ammattihenkilöstö ry on esittänyt pelastuslaitoksen johtokunnalle ja pelastusjohtajalle useita säästöehdotuksia, joilla tarvittavat säästöt saataisiin aikaiseksi.

Myös Sisäministeriö on liiton mukaan useaan otteeseen painottanut, että pelastuslaitoksissa säästöt eivät saa kohdistua operatiiviseen toimintaan eivätkä asemaverkoston harventamiseen.

– Säästöt tulee toteuttaa rakenteellisten uudistusten kautta, hallintoa ja tukitoimintoja tehostamalla, ei paloautoissa istuvia vähentämällä, toteaa järjestön johtaja Kim Nikula Palomiesliiton kannanotossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .