Paloniemi ehdottaa Etyjiin naisverkostoa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) ehdottaa, että Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen perustettaisiin naisverkosto eduskunnan tapaan. Paloniemi puhui yleiskokouksen täysistunnossa Minskissä lauantaina 8. heinäkuuta.

– Suomessa verkostoon kuuluu 84 kansanedustajaa kahdestasadasta. Se on toiminut vuodesta 1991 ja meillä on siitä hyviä kokemuksia. Politiikassa voi edistää asioita, jotka ovat kaikille naisille yhteisiä yli puoluerajojen, Paloniemi toteaa.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli lauantaina tasa-arvoasioiden erityisedustajan Hedy Fryn ja rauhanvälityksen erityisedustajan Ilkka Kanervan (kok.) esitys, että yleiskokouksen päätöslauselmaan liitetään vetoomus tasa-arvon valtavirtaistamisesta rauhanvälitystoiminnassa.

– Naisten ottaminen mukaan rauhanprosesseihin on tasa-arvokysymys, minkä lisäksi se edistää kokonaisvaltaisen ja kestävän rauhan saavuttamista. Yhdysvaltojen entistä ulkoministeri Hillary Clintonia lainatakseni: Naisten ottaminen mukaan rauhantekijöiksi ei ole vain viisasta vaan myös fiksua.

Paloniemi muistuttaa, että tasa-arvon lisääminen kaikilla elämänalueilla tekee maailmasta turvallisemman ja paremman paikan.

– Esimerkiksi suuri osa kehittyvien maiden ruoantuotannosta on naisten harteilla ja heidän työvoimansa varassa. Silti he eivät läheskään kaikkialla voi periä tai omistaa maata. Jos naisilla olisi samat oikeudet maahan kuin miehillä, maatalous kehittyisi ja ruokaturvallisuus paranisi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Keskiviikkona alkanut yleiskokous Valko-Venäjän Minskissä päättyy huomenna sunnuntaina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .