Palovaroitin antaa arvokkaita minuutteja tulipalon uhrille

Vuoden 2007 aikana tulipalossa kuolleista suurin osa menehtyi palokaasuihin, joita syntyy palamisesta tai kytemisestä. Tulipalo kehittyy tappavan myrkylliseksi jo siinä vaiheessa, kun huoneistossa palaa yhden nojatuolin pehmusteet.

- Savukaasut ovat kaikissa tilanteissa se vaarallisin tekijä, muistuttaa palomestari Aarne Mikkonen.

- Jo kytemisvaiheessa oleva palo tuottaa niin paljon häkää ja muita palokaasuja, että ihminen nukahtaa entistä syvempään uneen. Palovaroittimien merkitystä ei voi kyllin korostaa. Toimiva varoitin herättää nukkujan ja mahdollistaa kullanarvoiset minuutit, jotka tarvitaan pelastautumiseen.

Palovaroitin reagoi noin minuutin kuluttua palon syttymisestä. Tämän jälkeen on pari minuuttia aikaa tehokkaaseen toimintaan, alkusammutukseen ja pelastautumiseen.

Ei seinän yläosaan

Palovaroittimesta ei ole hyötyä, jos patteri on kulunut.

- Kerran kuussa kannattaa testata laitteiden toimivuus, tähdentää Mikkonen.

Toisinaan näkee palovaroittimia kiinnitetyn seinän yläosaan. Se on kuitenkin väärä paikka.

- Palovaroitin tulee laittaa huoneen ylimpään kohtaan eli kattoon, sillä palokaasut nousevat aina ylös. Mitä alempana varoitin on sitä myöhemmin se reagoi savuun, Mikkonen sanoo.

Tulipaloissa menehtyy edelleen lähes sata ihmistä vuosittain. Tupakointi vuoteessa tai sohvalla maaten aiheuttaa eniten kuolemaan johtaneita tulipaloja. Kytevistä tekstiileistä lähtevät savukaasut voivat tappaa muutamassa minuutissa, ilman että liekkiäkään on syttynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.