Paluuta tekevään hinkuyskään kehitetään uutta rokotetta

Tutkijat kehittävät kiivaasti uutta rokotetta hinkuyskää vastaan. Imeväisikäisille lapsille hengenvaarallinen tauti tekee paluuta länsimaissa, koska tautia aiheuttava bakteeri muuntuu ja nykyisen rokotteen teho sitä vastaan heikkenee.

Suomessa on tänä vuonna diagnosoitu yli 300 tautitapausta. Tartuntojen todellinen määrä on suurempi, koska suurin osa niistä jää diagnosoimatta.

- Oireiltaan hinkuyskä sekoittuu helposti muihin tauteihin. Monien tutkimusten mukaan tartuntojen tosiasiallinen määrä on jopa kymmenkertainen, kertoo Turun yliopiston professori Jussi Mertsola.

Mertsola johtaa tutkijaryhmää, joka selvittää osana laajaa eurooppalaista tutkimusta hinkuyskän ja hinkuyskärokotteiden aiheuttamaa immuniteettia. Siitä on apua uuden rokotteen kehittämisessä.

Mertsola korostaa, että nykyinen rokotekin on varsin hyvä ja tarjoaa tehokkaan suojan - mutta vain muutamaksi vuodeksi.

- Rokotteen ongelma on, että sen antama suoja heikkenee: jo viidessä vuodessa se on merkittävästi heikentynyt. Hinkuyskää aiheuttava bakteeri pystyy muuntumaan niin, että se ikään kuin piiloutuu rokotesuojalta. Tällaiset kannat ovat levinneet ympäri Eurooppaa ja erityisesti Yhdysvaltoja, Mertsola selittää.

Äkillistä hinkuyskäepidemiaa ei puhkea, koska osa rokotteesta antaa edelleen suojaa.

- Tauti kuitenkin tulee pikkuhiljaa takaisin. Siksi on tärkeää tutkia immuniteettia ja bakteereja paremmin.

Suomessa hinkuyskää on yleensä kouluikäisillä ja aikuisilla. Tauti aiheuttaa viikkoja kestävää, puuskittaista yskää. Hinkuyskä paranee itsestään, mutta pikkuvauvoilla se voi olla hengenvaarallinen ja pitää hoitaa nopeasti.

Sadan päivän yskä

Hinkuyskä saattaa lisääntyä myös Suomessa ennen uutta rokotetta