Palvelupaikkojen määrä suhteessa vanhusten määrään laskussa

Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja on Jyväskylän kaupungilla 1 000, joista noin 560 on omaa toimintaa ja 440 ostopalvelua.

Palveluasumispaikkojen lisäksi on 114 pitkäaikaishoidon laitospaikkaa Keljossa ja Korpilahdella.

Vaikka paikkamäärä ei ole juuri laskenut, vanhusten suhteellinen osuus väestöstä kasvaa koko ajan, eli käytännössä paikkoja on heille yhä vähemmän tarjolla.

Palveluasumisen tarve ratkaistaan moniammatillisessa työryhmässä (SAS-ryhmä) aina yksilöllisesti, mutta tiettyjen kriteerien pohjalta.

– Aloite palveluasumisesta tulee usein omaisilta, joko suoraan tai kotipalvelun kautta. On myös vanhuksia, joilla ei ole omaisia, ja silloin kotipalvelu on merkittävässä roolissa arvioimassa palveluasumisen tarvetta, palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala sanoo.

Viestiä palveluasumisen tarpeesta voi tulla myös terveyskeskussairaalasta.

– Kielteisiäkin päätöksiä tehdään, mikä voi omaisille olla ikävä tilanne. Toisaalta joskus hoitaja on väsynyt, mutta hoitovastuusta luopuminen on omaiselle vaikeaa. Tukea olisi mahdollista saada enemmän kuin omainen on valmis ottamaan, Heiskala sanoo.

Omaisten kanssa keskustellaan aina siitä, minkä verran he voivat olla apuna kotona asuvan vanhuksen hoidossa.

– Välillä huomataan, että hoitava omainen on itsekin kovin uupunut ja heikkokuntoinen, ja silloinkin on syytä käydä keskustelua hoidettavan vanhuksen palveluasumispaikasta.

Kriteeristö palveluasumiseen pääsemiseksi on laaja ja se on luettavissa kaupungin nettisivuilla.

– Muistisairaudet ovat yksi iso syy. Jos vanhus vaikkapa jatkuvasti poistuu kotoaan, mutta ei enää tunnista asuinympäristöään, kyse on jo hänen turvallisuudestaan, Heiskala sanoo.

Fyysisen kunnon heikkeneminen voi myös olla peruste palveluasumiselle.

– Erilaisten sairauksien ja vammojen lisäksi ihan ikääntyminen, ihmisen raihnaistuminen, voi olla este turvalliselle asumiselle kotona, Heiskala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .