Pam ei lähde neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta – pui asiaa kolme tuntia

Puheenjohtajan mukaan pamilaisilla ole luottamusta maan hallitukseen eikä uskoa työnantajien haluun työllistää ja investoida.

Palvelualojen ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Suurliiton kielteinen päätös oli iso yllätys, ja päätös keikuttaa yhteiskuntasopimuksen syntymisen edellytyksiä.

– Meidän hallituksemme keskusteli aiheesta kolme tuntia. Pääsiallinen argumentaatio liittyi siihen, että on turha käydä tällaista välivaihetta, koska luottamus maan hallitukseen on niin heikkoa. On uskomus, että vaikka me tehtäisiin millainen sopimus, maan hallitus tuo sellaisia asioita kuitenkin päätettäväksi, joilla työntekijöiden asemaa muissa asioissa sitten vielä heikennetään, puheenjohtaja Ann Selin sanoi STT:lle.

Selin esitti Pamin hallitukselle, että tietyin reunaehdoin liitto olisi lähtenyt sopimukseen mukaan. Hallituksen enemmistö oli kuitenkin toista mieltä. Pamin hallituksen päätös ei ollut yksimielinen, vaan siitä äänestettiin. Äänestystulos oli Selinin mukaan 11-5. 

Hallituksen enemmistö halusi laittaa pelin poikki jo tässä vaiheessa.

– Olen pettynyt. Ajattelin, että me katsoisimme kaksi kuukautta ja yrittäisimme vakavissamme neuvotella. Uskoin, että tällä sopimuksella me voisimme saada paremman lopputuloksen kuin sillä, että hallitus tekee omin päin päätöksiä näissä asioissa, missä heillä päätöksenteko-oikeus on, Selin sanoo.

SAK:n hallituksen maanantaisessa kokouksessa Selin aikoo äänestää Pamin hallituksen päätöksen mukaisesti sopimusta vastaan.

Kaataako Pamin päätös yhteiskuntasopimuksen?

– Me olemme tehneet päätöksen omalta osaltamme. Ei sitä pakoon pääse, että me olemme Suomen suurin ammattiliitto. Kyllä tämä ainakin vakavasti sitä heiluttaa, Selin arvioi.  

Pam valmistautuu nyt liittokohtaisiin sopimusneuvotteluihin.

– Meidän suurimmat sopimuksemme ovat katkolla vasta ensi vuoden alussa, joten nyt ei ole kiirettä, Selin toteaa.

Pamiin kuuluu noin 230 000 jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.