Pandat pääsivät pihalle: Ensin piti tarkistaa, ettei paikalla ole tiikereitä – Katso kuvat

Ähtäri Zoossa alkoi lauantaiaamuna uusi aikakausi, kun 18. tammikuuta Kiinasta Suomeen muuttaneet jättiläispandat Jin Baobao, 3, ja Hua Bao, 4, tulivat eläinpuistokävijöiden ihasteltaviksi. Taakse jäi kuukauden kestänyt tiukka karanteeniaika ja elämä Pandatalon sisätiloissa.

Jin Baobao -tytöllä eli Lumilla ja Hua Bao -pojalla, Pyryllä, on Pandatalossa omat asuntonsa ja omat ulkotarhansa. Tähän asti niille on tuotu pihalta lunta iloksi sisäleikkeihin; lauantaina ne pääsivät ensimmäistä kertaa telmuamaan oikeille hangille.

Ovet yleisölle avautuivat kello 10, mutta pandoille ovet ulkotarhaan oli avattu jo aiemmin aamulla. Ryntäystä ulkoilmaan ja lumihankeen ei nähty, eikä edes odotettu, sillä toimintapa ei kuulu eläimen luonteeseen.

– Panda ei toimi niin. Ensin uros kartoittaa varovasti tilanteen ja selvittää, ettei paikalla ole tiikereitä ja ettei kyse ole toisen panda-uroksen reviiristä. Tämän jälkeen, se alkaa muodostaa omaa reviiriään, Ähtäri Zoon panda-asiantuntija Jukka Salo kertoi.

Kun yleisö pääsi katsomaan pandoja, olivat molemmat todenneet alueen turvalliseksi ja ottaneet ulkotarhan omakseen ja peuhasivat hangessa. Jin Baobao kiipeili puussa ja teki kuperkeikkoja hangessa ja omalla puolellaan ollut uros Hua Bao tähyili toverinsa puolelle.

Pandoja oli saapunut heti avajaisaamuna ihmettelemään useita kymmeniä ihmisiä jonoksi asti. Paikalla on myös paljon median edustajia. Pandat eivät näyttäneet olevan yleisöstä moksiskaan.

Ihmetystä herätti pariin kertaan aamun aikana pärähtänyt palohälytys. Se aiheutui uudessa ravintolassa käryttäneestä hiiligrillistä. Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa yleisölle, eivätkä myöskään pandat reagoineet ääneen.

Uhanalainen laji

Pandakaksikko saapui Ähtäriin Kiinan ja Suomen valtioiden välisen sopimuksen mukaisesti 15 vuodeksi. Kaikkien osapuolien unelma on, että Jin Baobao ja Hua Bao mielistyvät toisiinsa niin, että ne saavat jokusen vuoden kuluttua jälkikasvuakin.

Jättiläispandat on merkitty uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi lajiksi. Kun niitä ryhdyttiin suojeluohjelmien mukaisesti lainaamaan Pohjolaan, pidettiin Suomen valttina ilmastoa, joka vastaa oloja pandojen kotivuorilla Kiinassa. Tänä vuonna hellyttävät tulokkaat onkin otettu vastaan niiden todellisella nimikkotalvella, lumen ja pyryn voimalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .