Panitko varmasti mökkisaunan talviteloille oikein? – Pesuveden lämpötilalla merkitystä

Kiuasyhtiön mukaan ei ole yhdentekevää, käyttääkö saunan pesussa lämmintä vai kylmää vettä.

Ulkosaunan talviteloille laittamisessa tärkeintä on kuivattaminen, muistuttaa kiuasyhtiö Harvia. Sauna kannattaa kuivattaa lämmittämällä ennen talven tuloa.

Puupintoihin tai kiuaskiviin jäävä kosteus jäätyy ja laajenee pakkasella, mikä voi aiheuttaa vaurioita. Laajeneva vesi esimerkiksi haurastuttaa kiuaskiviä, mikä lyhentää niiden käyttöikää.

Puupintoja pestäessä ei ole Harvian mukaan yhdentekevää, käyttääkö lämmintä vai kylmää vettä. Pesu kannattaa suorittaa lämpimällä ja huuhtelu kylmällä vedellä.

Ennen varsinaista pesua lauteet on hyödyllistä kastella lämpimällä vedellä, jolloin puun syyt avautuvat ja lika irtoaa helpommin. Puupintojen pesu onnistuu parhaiten pehmeällä harjalla sekä veteen sekoitetulla heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Harjaaminen on parasta tehdä puiden syiden suuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina eivätkä tikkuunnu.

Lauteet ja seinät kannattaa huuhdella kahteen otteeseen, jotta pesuaine lähtee varmasti. Huuhtelussa on suositeltavaa käyttää kylmää vettä, joka saa syyt sulkeutumaan.

Kiukaasta kannattaa puolestaan tarkistaa ainakin tulipesän ja arinan kunto, sillä tuli kuluttaa niitä eniten.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .