Pankki utelee uusia tietoja: Poliittisista kytköksistä kerrottava ennen tilin avaamista

Pankit kysyvät nykyään asiakkailtaan poliittisista sidoksista ja yhteyksistä Yhdysvaltoihin.
Kysymykset ovat kummastuttaneet monia asiakkaita ja asiasta on tullut kyselyjä sekä pankeille, Finanssivalvontaan että Finanssialan Keskusliittoon.

– Kysymykset perustuvat kuitenkin säädöksiin, kertoo johtava asiantuntija Mika Linna Finanssialan Keskusliitosta.

Rahanpesulain takia pankin tulee tietää, onko asiakas poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö tai tällaisen henkilön perheenjäsen tai yhtiökumppani.

– Nykysääntelyssä poliittisesti vaikutusvaltaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on ulkomailla olevan korkean asemansa vuoksi lisääntynyt mahdollisuus tai alttius joutua esimerkiksi lahjonnan tai korruption kohteeksi.

Jatkossa pankkien on kysyttävä myös kotimaisista poliittisista sidoksista tai korkeista tehtävistä.

– EU:ssa viimeisteltävänä olevan neljännen rahanpesudirektiivin myötä pankkien velvollisuus laajenee kattamaan myös kotimaiset korkeissa viroissa tai merkittävissä poliittisissa tehtävissä toimivat tai viimeisen vuoden aikana toimineet henkilöt. Esimerkkejä tällaisista henkilöistä ovat ministerit, kansanedustajat, suurlähettiläät ja vaikkapa valtion omistamien yritysten toimitusjohtajat.

USA kiinnostaa pankkia

Pankki joutuu kysymään asiakkailtaan myös mahdollisista yhteyksistä Yhdysvaltoihin. Suomi on allekirjoittanut Yhdysvaltojen kanssa niin sanotun FATCA-sopimuksen, joka velvoittaa pankit ja finanssilaitokset tunnistamaan Yhdysvalloissa verovelvollisten henkilöiden ja yritysten omistamat tilit ja sijoitukset sekä raportoimaan ne Yhdysvaltojen veroviranomaiselle.

– Sopimus velvoittaa pankkeja ja muita finanssilaitoksia ympäri maailman. Pankin on raportoitava saamansa tiedot Suomen veroviranomaiselle, joka lähettää ne edelleen Yhdysvaltojen veroviranomaiselle. Veroviranomaiselle raportoidaan myös, jos pyydettyjä tietoja ei ole saatu, Linna toteaa.

Pankki voi myös kysyä asiakkaalta, saako hän rahaa ulkomailta tai lähettääkö sinne itse rahaa. Tällä kysymyksellä pankki pyrkii selvittämään, miltä asiakkaan normaali rahaliikenne näyttää. Tiedon avulla pankki voi suojata asiakkaan rahoja väärinkäytöksiä vastaan, esimerkiksi luvattomilta rahansiirroilta ulkomaille.

Kieltäytyjä voi jäädä ilman tiliä

Kysymyksiin on syytä vastata. Jos niin ei tee, voi pankki torjua asiakkaan.

– Jos pankki ei saa asiakkaalta kaikkia rahanpesulain edellyttämiä tietoja, sen on kieltäydyttävä asiakkuuden avaamisesta tai asiakkaan tarjoaman toimeksiannon suorittamisesta.

Linna korostaa, että pankilla on lakiin perustuva velvollisuus kysyä asiakkaaltaan tietoja tämän pankkipalvelujen käytöstä sekä tarvittaessa myös tilille tulevien varojen alkuperästä ja käyttötarkoituksesta. Jos riittäviä tietoja ei saada, maksua tai muuta asiakkaan ehdottamaa liiketointa ei saa toteuttaa.

Lisäksi pankin tulee tehdä epäilyttävästä toiminnasta ilmoitus Rahanpesun selvittelykeskukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.