Pankkiautomaatilla asioinut mies puukotettiin hengiltä Joensuussa – murhasta syytetty mies passitettiin mielentilatutkimukseen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina Joensuun Noljakan henkirikosjutussa sekä tuomion että välituomion. Murhasta ja törkeästä ryöstöstä syytettiin kahta parikymppistä miestä, joista toinen määrättiin mielentilatutkimukseen ja toisen syytteet hylättiin.

Syytteiden mukaan kaksikko olisi hyökännyt viime syyskuussa uhrin kimppuun pankkiautomaatista nostetun 50 euron sekä savukkeiden takia.

Oikeus katsoo välituomiossaan näytetyksi, että mielentilatutkimukseen lähetettävä 20-vuotias mies aiheutti uhrin kuoleman lyömällä tätä teräaseella ainakin 11 kertaa. Uhri oli yrittänyt puolustautua mutta kuoli muutamassa minuutissa. Viitteitä ei löytynyt, että 26-vuotias miesuhri ja tekijä olisivat tunteneet entuudestaan.

20-vuotiaan miehen yhdistivät surma-aseeseen muun muassa dna-todisteet. Miehen ja uhrin sijainnista on muun muassa teknistä paikannustietoa. Näytetyksi myös tuli oikeuden mukaan, että tekijällä oli ollut työhansikkaat ja tekijä oli ollut lähikontaktissa uhrin kanssa, kun vahingoitti itse sormensa. Hansikkaaseen oli tullut viiltojälkiä. Mies itse väitti leikanneensa jäistä leipää ja saaneensa sormiinsa haavoja tällä tavoin, mutta oikeus ei tätä uskonut.

Ulkopuolinen löysi uhrin kuolleena Noljakan koulun läheisyydestä puolenyön jälkeen.

Motiivista ei selvyyttä

Oikeus tuli siihen tulokseen, ettei veriteolle välttämättä löydy objektiivisesti selvitettävissä olevaa motiivia eikä näin ottanut kantaa siihen, oliko kyseessä ryöstörikos. Uhrilla oli löydettäessä tallella muun muassa puhelin ja Visa-kortti.

Oikeus ottaa 20-vuotiaan rikosnimikkeisiin kantaa vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua. Oikeus pyytää aiemman väkivaltarikostuomion vuoksi miehestä myös vaarallisuusarvion. Mies määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Toisen pääsyytetyn eli 21-vuotiaan miehen syytteet hylättiin. Syyttäjä katsoi hänen potkineen uhria toisen miehen puukottaessa ja estäneen näin uhria pakenemasta paikalta.

Näytön perusteella jäi kuitenkin tuomion mukaan varteenotettava mahdollisuus, että 21-vuotias ei ollut paikalla puukotushetkellä. Myöskään potkiminen ei tullut luotettavasti todistetuksi.

Kolmas syytetty, 55-vuotias mies, tuomittiin 70 päivän ehdolliseen vankeuteen muun muassa rikoksentekijän suojelemisesta. Oikeus katsoi miehen muun muassa kätkeneen tekijän vaatteet ja tekovälineen, mitkä ovat jutussa keskeisiä todisteita. Hän myös auttoi tekijän valheellisin tiedoin hoitoon.

Neljännen syytetyn syyte rikoksentekijän suojelemisesta hylättiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.