Paperin Vanhala näkee metsäteollisuuden uhkailevan uusilla sulkemisilla

Petri Vanhala huomauttaa, että Pesosen puhe ei pitänyt sisällään minkäänlaista kiitosta niitä työntekijöitä kohtaan, jotka tekevät metsäteollisuuden tuloksen.

Syksyn tiukan työmarkkinakierroksen avaajia on metsäteollisuus. Neuvottelujen pohjaksi ladeltiin torstaina tiukkaa tekstiä. Metsäteollisuuden puheenjohtajan Jussi Pesosen mukaan metsäteollisuuden työehtosopimuksen modernisointi on saatava käyntiin.

– Joustavuus on ehkä se tärkein asia, että me saadaan joustavuutta ja työaikaa lisää ja saadaan asiat sujumaan sitä kautta paremmin, Pesonen sanoi Metsäteollisuus ry:n seminaarin jälkeen.

Seminaaripuheessaan hän totesi nykyisen työehtosopimuksen olevan kallis ja jäykkä.

UPM:n toimitusjohtaja Pesonen sanoi puheessaan myös, että valitettavasti metsäteollisuusyritysten kannattavuutta mittaava laskukone ei tunne kotimaata. Kilpailijamaissa ulkoistukset ja sen pelisäännöt, työaikojen pituus ja kompensaatiokysymykset ovat jo paremmalla mallilla.

– Yhtenä esimerkkinä siitä, mihin jäykkyydet voivat johtaa, ovat sulkemistilastot. Suomessa on suljettu paperitonnistosta viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 40 prosenttia, kun vastaava luku Euroopassa on vain 25 prosenttia. Syynä on se, että emme ole kyenneet tekemään tarvittavia muutoksia ajoissa, Pesonen alleviivasi.

"Kyllä se oli aika kova avaus"

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden hyökkäystä paperiteollisuuden työehtosopimusta kohtaan. Hän huomauttaa, että Pesosen puhe ei pitänyt sisällään minkäänlaista kiitosta niitä työntekijöitä kohtaan, jotka tekevät metsäteollisuuden tuloksen.

– Kyllä se oli aika kova avaus, ei siinä työntekijäpuolta kyllä kiitelty millään tavalla, Vanhala kommentoi Pesosen puhetta STT:lle.

Vanhalan mukaan Pesosen linjaukset eivät ainakaan paranna pohjaa työehtosopimusneuvotteluille.

Vanhala tulkitsi Pesosen puheen sisältäneen uhan uusista sulkemisista, jos jäykkyyksistä ei päästä eroon.

– Minä koin sen itse niin kuin uhkauksena, Vanhala sanoi.

"Vapaakauppa on Suomelle äärimmäisen tärkeätä"

Viime päivinä julkisuudessa on kannettu huolta Yhdysvaltojen kauppapoliittisista linjauksista. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori on arvioinut, että presidentti Trumpin hallinnon kauppapoliittisista linjauksista julkisuuteen vuotaneet tuoreet tiedot ovat erittäin huolestuttavia Suomen kannalta.

Metsäteollisuuden Pesosen mukaan vapaakauppa on Suomelle äärimmäisen tärkeätä.

– Kun puolustamme vapaakauppaa, joka tarkoittaa avointa kilpailua, niin totta kai jokainen liike ja jokainen muutos siinä vapaakaupan toteutumisessa maailmantaloudessa on meille sitten haaste. Miten yksittäisesti ne vaikuttavat, ne menevät kyllä tuote tuotteelta ja liiketoiminta liiketoiminnalta, joten se vaikuttaa metsäteollisuudessa joihinkin tuotteisiin ja joihin taas ei olleenkaan, Pesonen sanoi.

Metsäteollisuuden Pesonen: Sulkemistilastot esimerkki mihin jäykkyydet voivat johtaa