Paremmissa tiloissa rähistään vähemmän, uskoo SPR – hätämajoituksia karsitaan

Toistuvat tuhopolttoiskut vastaanottokeskuksiin, turvapaikanhakijoihin kohdistuneet rikosepäilyt ja nujakat keskuksissa ovat herättäneet päättäjät vastaamaan turvallisuuspulmiin. Viimeksi lauantain vastaisena yönä tapahtui epäilty tuhopolttoyritys Asikkalan Vääksyssä.

Viranomaiset linjasivat jo alkuviikosta, että kolme vastaanottoyksikköä suljetaan turvallisuussyistä ja kolmen valmistelut lopetetaan. Hallitus myös ilmoitti, että keskuksien valvontaa tehostetaan muun muassa vartiointia lisäämällä.

Keskuksia pyörittävistä tahoista ainakin suurin eli Suomen Punainen Risti (SPR) pyrkii kohentamaan niiden turvallisuutta. Polttopullojen heittelijöiltä suojelemiseksi vartijoiden toimintaa on uudistettu ja kameravalvontaa lisätty, kertoo turvallisuudesta vastaava Kalle Löövi, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja. Hän kertoo, että poliisin ja Maahanmuuttoviraston kanssa turvallisuusasioita puidaan jatkuvasti ja kaikilla on nyt paljon enemmän kokemusta.

 – (Maahanmuuttoviraston) laatuvaatimukset ovat selkiytyneet, ja se on hyvää ohjausta, mitä sieltä on tullut, Löövi kiittelee.

Turvallisuutta on ollut syytäkin kohentaa, koska pakolaiskriisin alkuvaiheessa SPR avasi yksiköitä hirmuvauhtia, jopa muutaman tunnin varoitusajalla.

– Olemme pyrkineet tekemään niistä ihan normaaleja turvallisuustasoltaan.

Tulevaakin suunnitellaan

SPR käy parhaillaan läpi vastaanottoyksiköitään, joita on noin sata. Tavoitteena on vähentää pelkkää hätämajoitusta tarjoavia yksiköitä ja miettiä tapoja, joilla jäljelle jäävissä keskuksissa asiat voisi hoitaa paremmin, turvallisemmin ja tehokkaammin, Löövi kertoo. Parempien olosuhteiden tarjoaminen lisää viihtyvyyttä ja siten turvallisuutta. Liikuntatiloja, ruuanlaittomahdollisuus...

– Kun ihmisillä on edes kohtuulliset olosuhteet, niin ärsytyskynnys ihmisten välillä vähenee, Löövi sanoo.

SPR:n kapasiteetista noin kolmasosa on hätämajoitusta, Löövi arvioi. Jonkinlainen puskuri jätetään, mutta mielellään vastaanottokeskusten yhteyteen.

Järjestön tilojen perkaaminen voi auttaa myös tulevaisuudessa, jos Suomeen tulee taas kerralla paljon pakolaisia.

– Me kartoitamme paikat ja teemme suunnitelmat, miten ne saataisiin fiksummin käyttöön jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.