Pienet lapset eivät ole enää syy pysyä avioliitossa

Parisuhteelle asetetaan yhä enemmän vaatimuksia. Yhä useampi haluaa parisuhteeltaan jatkuvaa ja nopeaa tyydytystä ja hyvää oloa.

– Ajatus parisuhteesta on muuttunut, se nähdään nykyään itseisarvona. Moni on valmis tekemään parisuhteensa eteen paljon uhrauksia, mutta myös purkamaan sen, ellei suhde tyydytä, sanoo lapsenpsykiatrian klinikan psykoterapeutti Florence Schmitt Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Parisuhteiden muutos on nähty myös seurakuntien perheneuvonnoissa. Esimerkiksi pienet lapset eivät ole enää pareille syy pysyä yhdessä.

– Mediasta opimme, että parisuhteen pitäisi olla koko ajan tunnetta täynnä. Aikaisemmin parisuhteen pohtimiseen ei käytetty yhtä paljon aikaa, sanoo johtaja Sari Sundvall-Piha Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Schmitt muistuttaa, että parisuhteen ei edes kuulu olla koko ajan mukavaa ja kivaa, vaan siihen kuuluu myös luonnollista aaltoilua.

– Ei ole mahdollista olla koko ajan rakastunut. Parisuhteen kehityksessä on oma kaarensa, Schmitt kertoo.

Oikeus sovitteluun

Suomessa kaikilla lapsiperheillä on oikeus kunnan tarjoamaan perheasiain sovitteluun, mikäli perhettä uhkaa jokin kriisi. Sovittelua annetaan monin paikoin esimerkiksi seurakuntien perheneuvonnassa.

Sovittelussa voidaan puhua uhkaavasta erosta, lasten asioiden järjestämisestä tai vaikka perheen talousasioista eron hetkellä. Usein sovittelua täytyy osata pyytää itse.

– Palvelua ei juurikaan mainosteta, vaikka se on lakisääteinen, sanoo kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen.

Seurakuntien perheneuvonnassa apua voi saada myös yleisemmin perheen ja parisuhteen ongelmiin. Palvelu on ilmainen, mutta paikoitellen hyvin ruuhkainen.

– Ensisijaisesti neuvontaan pääsevät lapsiperheet, ja tietysti akuutit, jopa henkeä uhkaavat perhekriisit ensimmäisenä. Mietimme myös heti yhteydenoton saatuamme, saisiko perhe nopeammin apua jostain muualta, Kähkönen sanoo.

Perheneuvontaan tullaan yhä useammin miehen aloitteesta. Viime vuonna perheneuvonnan asiakkaista 43 prosenttia oli miehiä.

– Joskus myös teini-ikäinen lapsi saattaa tuoda jo kauan sitten eronneet vanhempansa näiden uusien puolisoiden kanssa perheneuvontaan. Myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheet ovat tervetulleita, Sundvall-Piha sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seurakuntien perheneuvolaan jopa kuukausien jono

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.