Pienet lapset eivät ole enää syy pysyä avioliitossa

Parisuhteelle asetetaan yhä enemmän vaatimuksia. Yhä useampi haluaa parisuhteeltaan jatkuvaa ja nopeaa tyydytystä ja hyvää oloa.

– Ajatus parisuhteesta on muuttunut, se nähdään nykyään itseisarvona. Moni on valmis tekemään parisuhteensa eteen paljon uhrauksia, mutta myös purkamaan sen, ellei suhde tyydytä, sanoo lapsenpsykiatrian klinikan psykoterapeutti Florence Schmitt Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Parisuhteiden muutos on nähty myös seurakuntien perheneuvonnoissa. Esimerkiksi pienet lapset eivät ole enää pareille syy pysyä yhdessä.

– Mediasta opimme, että parisuhteen pitäisi olla koko ajan tunnetta täynnä. Aikaisemmin parisuhteen pohtimiseen ei käytetty yhtä paljon aikaa, sanoo johtaja Sari Sundvall-Piha Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Schmitt muistuttaa, että parisuhteen ei edes kuulu olla koko ajan mukavaa ja kivaa, vaan siihen kuuluu myös luonnollista aaltoilua.

– Ei ole mahdollista olla koko ajan rakastunut. Parisuhteen kehityksessä on oma kaarensa, Schmitt kertoo.

Oikeus sovitteluun

Suomessa kaikilla lapsiperheillä on oikeus kunnan tarjoamaan perheasiain sovitteluun, mikäli perhettä uhkaa jokin kriisi. Sovittelua annetaan monin paikoin esimerkiksi seurakuntien perheneuvonnassa.

Sovittelussa voidaan puhua uhkaavasta erosta, lasten asioiden järjestämisestä tai vaikka perheen talousasioista eron hetkellä. Usein sovittelua täytyy osata pyytää itse.

– Palvelua ei juurikaan mainosteta, vaikka se on lakisääteinen, sanoo kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen.

Seurakuntien perheneuvonnassa apua voi saada myös yleisemmin perheen ja parisuhteen ongelmiin. Palvelu on ilmainen, mutta paikoitellen hyvin ruuhkainen.

– Ensisijaisesti neuvontaan pääsevät lapsiperheet, ja tietysti akuutit, jopa henkeä uhkaavat perhekriisit ensimmäisenä. Mietimme myös heti yhteydenoton saatuamme, saisiko perhe nopeammin apua jostain muualta, Kähkönen sanoo.

Perheneuvontaan tullaan yhä useammin miehen aloitteesta. Viime vuonna perheneuvonnan asiakkaista 43 prosenttia oli miehiä.

– Joskus myös teini-ikäinen lapsi saattaa tuoda jo kauan sitten eronneet vanhempansa näiden uusien puolisoiden kanssa perheneuvontaan. Myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheet ovat tervetulleita, Sundvall-Piha sanoo.

Seurakuntien perheneuvolaan jopa kuukausien jono

Uusimmat

Kotimaa

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

Aiotko polttaa pääsiäisvalkeaa tänään? Ilmoita siitä etukäteen, Keski-Suomen pelastuslaitos toivoo – katso yhteystiedot tästä

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Iso ja pieni jyräsivät suklaamunatestissä: Keskisuomalaisen raati maistoi 12 munaa ja oli aika ankara

Oletko nähnyt tätä miestä? Jämsäläinen Erkki, 90, on kateissa – poliisi pyytää havaintoja

Rattijuoppo teki hurjia ohituksia Tikkakoskella – vauhtia jopa 140 km/h

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Äiti huolestui, kun Bella Forsgrénia ei yhtenä päivänä kuulunut koulusta kotiin – lue vihreiden ääniharavan tarina Etiopiasta eduskuntaan

Kolme vai seitsemän viikossa? Kananmunien maksimimäärästä on erimielisyyttä, mutta itselle terveellisen määrän selvittäminen ei ole mahdotonta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.