Parkkipaikat täyttyvät takavarikoiduista autoista – kunta keksi ratkaisun

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäiltyjen autoja on takavarikoitu sen verran, että Sallan kunta on osoittanut aidatun alueen, jonne autoja voi siirtää rajalta.

Rajatoimiston päällikkö, everstiluutnantti Hannu Markkula sanoo, että alue on noin 30 kilometrin päässä entisellä kaatopaikalla. Aitaukseen on siirretty Sallasta noin 40 autoa, ja Markkula uskoo, että lisää siirretään pikapuolin. Hänen mukaansa autoja ei ajeta, vaan ne siirretään autonkuljetusautolla.

– Parkkipaikat alkavat täyttyä.

Autoja on takavarikoitu noin 120, joista 90 Sallassa ja loput Raja-Joosepissa. Takavarikoitu auto voidaan tuomita palautettavaksi tai valtiolle.

– Kyllä ne ovat romuautoja käytännössä.

Liikennettä rajoitetaan melkein päivittäin laittoman maahantulon vuoksi. Tiistaina rajoittaminen tarkoitti Sallassa sitä, että toinen kaista oli kiinni 1,5 tuntia, jolloin Suomesta mentiin Venäjälle, mutta kukaan ei päässyt Venäjältä Suomeen.

Nyt on puhuttu erilaisista määristä, että mitä siellä Venäjän puolella on turvapaikanhakijoita odottamassa?

– Olen mediatietojen varassa. Sen pystyn sanomaan, että joka päivä tulee.

Eli näiden poliitikkojen puheitten jälkeen se tuleminen ei ole vähentynyt?

– Ei, päinvastoin. Eilen oli ennätyspäivä.

Oliko se koko vuoden osalta ennätyspäivä?

– Oli.

Tiistaina Lappiin tuli 38 turvapaikanhakijaa Venäjältä, mikä nosti alkuvuoden luvun noin 850:een. Edellisviikolla tuli 130, viime viikolla 154. Joukossa on 30 eri valtion kansalaisia muttei venäläisiä. Everstiluutnantti Markkula ei muista tapausta, että Venäjän kansalainen olisi hakenut turvapaikkaa Lapista. Suomeen on tullut 1 500 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.