Patrian Kroatian-haaran lahjussyytteet kaatuivat hovissa näytön puutteeseen

Turun hovioikeus päätyi keskiviikkona hylkäämään syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta Patrian panssariajoneuvokauppojen Kroatian-haarassa. Syytteet kaatuivat näytön puutteeseen.

Hovioikeuden mukaan syyttäjän esittämä näyttö perustui keskeisiltä osin yksittäisiin kirjallisiin todisteisiin, kuten sähköposti- ja tekstiviesteihin. Viestien ulkomaalaisia lähettäjiä tai vastaanottajia ei kuultu jutussa henkilökohtaisesti. Hovioikeus katsoi, ettei kirjallisesta todistelusta muodostunut kokonaisuutta, joka osoittaisi syytteen toteen.

Jutussa Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli vuosi sitten tuominnut ehdolliseen vankeuteen kaksi entistä Patrian toimihenkilöä. Miehet tuomittiin tuolloin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Kolmannen ex-patrialaisen osalta valitus hovissa koski vain käräjien oikeudenkäyntikuluja. Hänen lahjussyytteensä hylättiin jo käräjillä.

Turun hovioikeus myös hylkäsi Patria Land Servicesiin kohdistuneen 297 000 euron yhteisösakkovaatimuksen.

Hovioikeus velvoitti lisäksi valtion maksamaan vastaajille hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä. Valtio tuomittiin korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Aikaa rikostutkinnasta ensimmäisen vaiheen eli käräjäoikeuden tuomioon kului yli kuusi vuotta.

Epäilyt hämärin keinoin vauhditetuista kaupoista Kroatiassa koskivat vuosia 2005–2008.

Patria kuvaili tiedotteessaan, että Kroatian vientihankkeeseen liittyvä hovioikeuden ratkaisu oli odotettu.

– Pidämme sitä perusteltuna sekä oikeudellisesti että näytön kannalta arvioituna. Patrialla ei ole aihetta valittaa tuomiosta. Käymme nyt ratkaisun perustelut yksityiskohtaisesti läpi, sanoi lakiasiainjohtaja Hanna Kyrki.

Slovenian-haara jo päätöksessään

Patrian lahjusjutun Slovenian-haaran oikeuskäsittely tuli päätökseensä viime kesänä.

Syyttäjät eivät hakeneet valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, joten Turun hovioikeuden vapauttava tuomio jäi voimaan. Neljän Patrian ex-johtajan syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta Slovenian panssariajoneuvokaupoissa hylättiin. Nämä syytteet myös käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt.

Sitä aiemmin on päättynyt Egyptin tykkikauppajuttu, jossa korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Hovioikeus oli hylännyt lahjussyytteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.