Raksamies ja päiväkotilapsi voivat ulkoilla paukkupakkasellakin

Keski-Suomessa on viime päivinä hytisty kirpakassa pakkassäässä. Jyväskylän lentoasemalla lämpötila on vaihdellut tiistaina ja keskiviikkona –20 asteen molemmin puolin.

Miten kova pakkanen vaikuttaa ulkotöissä tai vaikkapa päiväkodissa, jossa lapset ulkoilevat osan päivästä?

Rakennusalalla pakkasrajoista sovitaan työpaikkakohtaisesti, kertoo Rakennusliiton Keski-Suomen aluetoimiston aluepäällikkö Juhani Manninen. Keski-Suomen korkeudella rakennustyömaiden pakkasraja kulkee Mannisen mukaan yleensä –20 asteessa.

- Työmaalle voidaan silti mennä, vaikka mittari näyttäisikin aamulla esimerkiksi –22:ta astetta, koska yleensä sää lauhtuu päivän mittaan, Manninen toteaa.

Päiväkodeissa mennään maalaisjärjellä

Päiväkotilasten ulkoilulle ei ole kirjattu tarkkaa pakkasrajaa ainakaan Laukaassa tai Jyväskylässä. Laukaassa raja määrittyy aikuisen kasvattajan arviolla esimerkiksi pakkasesta ja tuulen viimasta, kertoo Laukaan kasvatustoiminnan johtaja Kaarina Westman.

- Joskus raja on ollut –15 astetta, mutta jos keli onkin tuuleton, lasten voi olla hyvä saada raitista ilmaa. Käytännössä on parempi mennä maalaisjärjellä, Westman toteaa.

Alle 3-vuotiaiden kohdalla pakkasraja voi Westmanin mukaan tulla vastaan nopeammin.

Jyväskylässä pakkasrajoista sovitaan päiväkoti- ja lapsikohtaisesti.

- Osa perheistä toivoo, että lapsi pääsee ulos edes vähän ja osa taas ei. Voi tietysti olla, että jokin päiväkoti on sopinut tietystä rajasta, kertoo Jyväskylän päivähoitopalveluiden aluejohtaja Tarja Ahlqvist.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .