"Pedofiilien metsästäjä" tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan kärsimyskorvauksia

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut äänekoskelaisen "pedofiilien metsästäjänä" tunnetun Mikko Parantaisen, 41, ehdolliseen vankeuteen henkilörekisteririkoksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon sekä törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Mies sai kolmen kuukauden ehdollisen rangaistuksen. Oikeus velvoitti miehen maksamaan vahingonkorvauksia aiheuttamastaan kärsimyksestä kolmelletoista asianomistajalle. Korvausten suuruudet vaihtelevat 800:n ja 5 000 euron välillä. Jutussa oli 52 asianomistajaa, josta vain osa esitti korvausvaatimuksia.

Lasku nousee liki 80 000 euroon, kun vahingonkorvausten lisäksi maksettavaksi tuli yhteensä noin 55 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Julkaisi tietoja Facebookissa

Tuomittu syyllistyi rikoksiin 2013–2015 toimiessaan "Ei hyssyttelyä pedofiileille – kaikki tiedot julkisiksi" sekä "Pedofilian uhrien puolesta" Facebook-ryhmien ylläpitäjänä. Sivustoilla julkaistiin seksuaalirikostuomioita, tuomittujen nimiä, syntymäaikoja, osoitteita ja kuvia.

Parantainen kiisti syyllisyytensä rikoksiin. Hänen mukaansa henkilötietolaki ei sovellu yleiseen Facebook-sivustoon. Hän myös vetosi muun muassa tahallisuuden puuttumiseen ja siihen, että oli halunnut herättää keskustelua seksuaalirikosten rangaistuksista ja korvauksista.

Julkaisemiensa tietojen hän perusteli olleen julkisia ja esimerkiksi tuomioiden olleen kenen tahansa tilattavissa tuomioistuimista, eikä rikosten tekeminen hänen mukaansa edes nauti yksityisyyden suojaa.

Kaikki julkinen ei julkaistavissa

Tietosuojavaltuutetun lausunnon ja Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti käräjäoikeus piti selvänä, että asiassa sovelletaan henkilötietolakia.

Oikeus huomioi päätöksessään, että vaikka yhteiskunnallisen keskustelun herättäminen voi vaatia seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden julkistamista, ei se kuitenkaan vaadi rikoksiin syyllistyneiden nimien, kuvien tai muiden tietojen julkistamista.

Tuomiossaan oikeus muisti korkeimman oikeuden linjauksen siitä, ettei rikos ole siihen syyllistyneen yksityisasia. Vastaavasti esiin nostettiin myös se, että rikoksesta tuomitullakin on oikeus yksityiselämään ja elämiseen rauhassa.

Oikeus korosti tuomiossaan myös, etteivät kaikki oikeudenkäynnissä julkisiksi tulleet tiedot ole sellaisinaan julkaistavissa.  Näin Parantaisen katsottiin henkilötietojen lainvastaisella käsittelyllä loukanneen asianomistajien yksityisyyden suojaa.

Asianomistajat vaativat tuomitulta mittavia korvauksia aiheutetuista vahingoista. Yksi esitti muun muassa yli 177 000 euron korvausvaatimuksen ansionmenetyksistä, koska ei ollut kertomansa mukaan työllistynyt julkaistujen tietojen vuoksi.

Kaksi kertoi joutuneensa vaihtamaan tämän vuoksi nimensä. Toisen mukaan myös hänen uusi nimensä oli julkaistu ja nyt hän voi joutua vaihtamaan nimensä kertaalleen.

Halusi langettaa häpeärangaistuksen

Oikeus piti tuomitun tekoja tahallisina ja katsoi miehen tarkoituksena olleen omankin kertomansa perusteella olleen nimenomaisesti aiheuttaa seksuaalirikoksiin syyllistyneille kärsimystä, langettaa heille häpeärangaistus ja vaikeuttaa heidän sopeutumistaan yhteiskuntaan.

Törkeään kunnianloukkaukseen miehen katsottiin syyllistyneen tapauksessa, jossa asianomistaja oli nimetty Facebookissa "alaikäiseen sekaantujaksi" nimi ja kuva julkaisten, vaikka syyte hyväksikäytöstä oli hylätty.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .