Pekka Haavisto ja Li Andersson: Aika loppuu kesken sote-uudistukselta

Aika on loppumassa kesken sote-uudistuksen läpiviennille päättyvän hallituskauden aikana, varoittavat sekä vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto että vasemmistoliiton Li Andersson.

Hallituksen tulisi viheltää peli poikki sote-uudistuksen osalta, toteaa Andersson. Hän epäilee, että aika loppuu pahasti kesken, eikä sote ehdi toteutua.

Anderssonin mielestä markkinaehtoinen sote-malli ei toteuta uudistukselle asetettuja tavoitteita terveyserojen kaventamisesta ja palveluketjujen yhteensovittamisesta.

Lisäksi malli tulee Anderssonin mukaan nykyistä järjestelmää kalliimmaksi.

Haavisto: "Muutokset mittavia"

Pekka Haavisto sanoo, että perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset sote-uudistuksen mietintöluonnoksiin ovat mittavia. Hänen mielestään aikataulun puolesta näyttää hyvin mahdolliselta, että sote-uudistuksen toteuttaminen jää ensi vaalikauteen.

Haaviston mukaan paranneltu sote-uudistus on kuitenkin vietävissä nopeasti läpi ensi vaalikaudella, jos uudistus nyt kaatuu.

–  Hallituksen sote-malli on rakennettu nojaamaan markkinamalliin. Sen aiheuttamat ongelmat näyttävät muodostuvan myös suurimmaksi esteeksi perustuslakivaliokunnan lausunnossa, Haavisto kommentoi tiedotteessa.

Haavisto arvioi, että jos uudistus nyt kaatuu, se on vietävissä eteenpäin nopealla aikataululla jo tehdyn valmistelun pohjalta ensi vaalikaudella.

–  Haitallisesta markkinamallista ja rahoituksen pakkoleikkurista on kuitenkin luovuttava ja maakunnille valmisteltava verotusoikeus. Uudistus olisi myös syytä vaiheistaa siten, että ensi vaiheessa keskityttäisiin vain sote-palveluiden viemiseen maakuntiin ja arvioitaisiin maakuntien muut tehtävät vasta myöhemmin, Haavisto sanoo.

Hänestä puolueiden olisi syytä kokoontua vielä ennen vaaleja ja käydä yhdessä läpi sote-uudistuksen tilannetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Palokan palossa evakuoidut asukkaat joutuvat odottamaan – tavaroita ei sittenkään toistaiseksi pääse hakemaan

Maksullinen pysäköinti varmistaa parkkipaikan keskustassa useammalle, kertovat kaupungit

Onnettomuustutkintakeskus selvittää, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – päätös maanantaina: "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat eivät toistaiseksi pääse hakemaan tavaroitaan

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Palokkajärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.