Pekka Haavisto lähtee mukaan vihreiden puheenjohtajakilpaan

Kansanedustaja Pekka Haavisto asettuu ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi. Haavisto kertoo ehdokkuudestaan Twitterissä.

Pidemmässä tekstissä verkkosivuillaan Haavisto kuvailee harkinneensa asiaa monelta kantilta. Hän kertoo saaneensa useita yhteydenottoja.

– Monet vihreät aktiivit ja vihreiden äänestäjät ovat kysyneet, olisinko valmis puheenjohtajapestiin ensi kesään saakka, Haavisto kirjoittaa.

– Puheenjohtajan pestiin ryhtyminen viisi kuukautta ennen vaaleja ei ole ihan helpoin homma. Onnistuakseen sellainen yritys tarvitsee myös vihreiltä aivan poikkeuksellista yhtenäisyyttä ja laajaa tukea valitulle puheenjohtajalle.

Ehdokkuusilmoituksen jälkeen Haaviston verkkosivut kaatuivat kävijäryntäyksen vuoksi. Tästä syystä Haavisto julkaisi blogitekstinsä myös Facebook-sivuillaan.

Puolueen johdosta Haavistolla on kokemusta, sillä hän toimi vihreiden puheenjohtajana vuosina 1993–1995.

Haavisto on toinen ehdokas, joka lähtee tavoittelemaan puolueen johtopaikkaa. Aiemmin ehdolle on asettunut kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Vihreät valitsevat Touko Aallon seuraajan puolueen puheenjohtajaksi lauantaina puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Haaviston mukaan valtuuskunta joutuu käymään perusteellisen keskustelun siitä, millaista puheenjohtajaa kevääksi toivotaan.

Haavisto palaa Suomeen huomenna ja kertonee silloin lisää ehdokkuudestaan. Hän on ollut matkalla Eritreassa, jossa Kirkon Ulkomaanavulla on kaksi projektia.

Monet torjuneet ehdokkuuden

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari ilmoitti aiemmin torstaina, ettei asetu ehdolle. Hänen mukaansa puolue tarvitsee johtoon tunnetumman kasvon.

Touko Aaltoa edeltänyt puoluejohtaja Ville Niinistö ilmoitti keskiviikkona, ettei lähde ehdolle ja että jättää eduskunnan keväällä. Hän harkitsee pyrkimistä europarlamenttiin.

Varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on ollut puoluejohtajan paikalta vetäytyneen Aallon sijaisena, kieltäytyi tehtävästä maanantaina. Haavisto kirjoittaa, että Ohisalo olisi hänen mielestään ollut erinomainen puheenjohtajaehdokas.

– Maria on esiintymisillään herättänyt erittäin myönteisiä odotuksia. Valitettavasti hänkään ei ollut käytettävissä, Haavisto kirjoittaa.

Myös ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ja ensimmäisen kauden edustaja Olli-Poika Parviainen ovat tällä viikolla ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä.

Emma Kari kertoi aamulla, että myös ajankohta vaikutti hänen päätökseensä jättäytyä kisasta sivuun.

– Puolitoista vuotta sitten hain puheenjohtajaksi, koska uskoin pystyväni tarjoamaan puolueelle arvojohtajuutta uusilla kasvoilla ja vahvalla kasvustrategialla. Nyt vaaleihin on enää alle puoli vuotta. Vihreät tarvitsevat johtoon tunnetumman kasvon, hän kertoo tiedotteessa.

Kari kirjoittaa, että näkee ensi kevään vaalit ilmastovaaleina, joissa vihreillä on mahdollisuus muuttaa tämän maan suunta.

– Löysän ilmastopuheen ja tyhjien lupausten sijaan tarvitaan tekoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentointi on suljettu