Pekkarinen sai Jonkalta puhtaat paperit

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka antaa tänään julkaistussa muistiossaan elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle puhtaat paperit Suomi-Soffa -sotkusta. Jonkan mukaan ministeri Pekkarisen ei voida osoittaa tietoisesti menetelleen tavalla, joka täyttäisi lahjusrikkomussäännöksen tunnusmerkistön.

Jonkalla ei näin ollen ole oikeudellisia perusteita epäillä Pekkarisen syyllistyneen rikoslain 40 luvun 3 §:ssä tarkoitettuun tekoon.

- Kaiken kaikkiaan ministeri Pekkarisen tässä tarkoitettu menettely ei antanut minulle laillisuusvalvojana aihetta toimenpiteisiin, Jonkka kertoo muistiossaan.

Jonkka pitää uskottavana myös Pekkarisen kertomusta tilanteen synnystä. Oikeuskansleri perustaa päätöksensä sekä kirjallisen selvityksen että Pekkarisen suullisen kuulemisen pohjalle.

Suomi-Soffa -selvitys sai alkunsa siitä, kun Pekkarinen ilmoitti itse havahtuneensa siihen, että kauppa- ja teollisuusministeriö (KTM) oli mahdollisesti myöntänyt investointitukea syksyllä 2006 samalle konsernille, joka oli vaalien alla muutamaa kuukautta myöhemmin ostanut hänen vaalitukiyhdistykseltään tauluja.

Jonkka kertoi päätöksestään Pekkariselle suullisesti 4.6. Elinkeinoministeri kertoi jo silloin itse julkisuudessa, ettei oikeuskanslerilla ole asiasta huomautettavaa. Hän on myös ilmoittanut palauttavansa saamansa vaalituen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.