Mitä ihmettä tapahtui sikainfluenssalle? "Osasimme odottaa tätä"

Pari vuotta sitten kauhua kylvänyt sikainfluenssa on tänäkin talvena kaatanut sängyn pohjalle useita suomalaisia.

Kuulostaa jokseenkin pelottavalta, mutta ei ole: Suomessa liikkuva sikainfluenssa on nykyisin käytännössä tavallinen influenssa.

Keski-Suomen keskussairaalan infektiolääkäri Maija Rummukainen kertoo, että Influenssaepidemia on parhaillaan päällä koko maassa. A-influenssaa on liikkeellä kahta tyyppiä: Osan potilaista sairastuttaa H1N1-sikainfluenssavirus, osan taas tavallinen kausi-influenssavirus.

Rummukainen korostaa, että sikainfluenssa ei ole tavallista kausi-influenssaa vaarallisempi. Kotona sairastava potilas ei edes huomaa, kumpi virus hänet on sairastuttanut.

Näyte diagnosointia varten otetaan vain harvoista potilaista, esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvista. Tämän vuoden puolella Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on tehty 130 influenssadiagnoosia. Lukuun sisältyvät molemmat A-influenssatyypit.

– Se on aika tavallinen määrä, ja tästä tapaukset varmaan lähtevät laskuun, Rummukainen sanoo.

Hän ennustaa, että nyt meneillään oleva influenssaepidemia jyllää Keski-Suomessa vielä pari viikkoa. Huhtikuussa aalto on tältä talvelta ohi.

Sikainfluenssasta ei huudella

Keski-Suomen keskussairaalassa on infektiolääkärin mukaan tällä hetkellä hoidettavana joitakin sikainfluenssapotilaita – samoin tavallista kausi-influenssaa sairastavia. Kenekään tila ei ole vakava.

– Sikainfluenssaa on vuoden 2009 pandemian jälkeen esiintynyt joka vuosi jonkin verran. En pidä sitä poikkeavana, että sairastuneita on meilläkin.

Rummukaisen mukaan osattiinkin odottaa viruksen kulkevan kausi-influenssa-aallon mukana jonkin aikaa. Hän kuitenkin toteaa, että sanaa "sikainfluenssa" ei tällä hetkellä mielellään kauheasti viljellä, jotta se ei aiheuta turhaa pelkoa.

Viruksen odotetaan häviävän, kun tarpeeksi moni suomalainen on saanut vasta-ainetta sitä vastaan.

– Todennäköisesti sitä on liikkeellä vielä ensi talvena.

Juo kuumaa, syö Panadolia

Influenssa on tauti, jossa nousee äkillisesti kova kuume. Siihen voi liittyä hengitystieoireita ja lihassärkyjä. Rummukainen kertoo, että pahimmillaan influenssa aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Jälkitautina voi tulla bakteerikeuhkokuume.

– Kun sairastuu influenssaan tai muuhun sen kaltaiseen tautiin, pitää jäädä pois töistä, levätä, juoda paljon nestettä kuumeen takia ja ottaa kuumetta alentavaa lääkettä, suosittelisin Panadolia. Sitten kun kuume on ollut pari päivää poissa, voi mennä töihin, Rummukainen opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.