Pelastakaa Lapset: "Lasten tilanne arvioitava ennen palautuksia"

Järjestön mukaan lapsia ei tule palauttaa olosuhteisiin, joissa ei ole esimerkiksi edellytyksiä käydä koulua turvallisesti.

Pelastakaa Lapset -järjestö muistuttaa, että Suomen viime aikaisilla päätöksillä turvapaikanhakijoihin liittyen on merkittäviä vaikutuksia haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina, että Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien on jatkossa vaikeampi saada oleskelulupaa, koska maiden turvallisuustilanne on parantunut. Lisäksi ulkomaalaislaista poistui maanantaina säädös, joka mahdollisti oleskeluluvan antamisen humanitaarisen suojelun perusteella. Suomi ei siis jatkossa myönnä oleskelulupaa humanitaarisen suojelun perusteella, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty.

Pelastakaa Lasten mukaan jos Suomi alkaa valmistella nopeita palautuksia nyt turvallisiksi todettuihin maihin, lasten ja lapsiperheiden osalta on arvioitava lapsen edun toteutuminen.

– YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jäsenvaltioiden tulee kaikessa lapsia koskevassa päätöksenteossa arvioida niiden vaikutuksia lapsiin, sanoo Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön asiantuntija Tiina-Maria Levamo.

– Konfliktien ja pakomatkan vaikutuksista kärsiviä lapsia ei tule palauttaa olosuhteisiin, joissa heillä ei ole edellytyksiä käydä turvallisesti koulua ja saada heille kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja mukaan lukien psykososiaalista tukea. Jos teemme näin, se on omiaan syventämään lasten mahdollista traumaa ja hidastaa heidän mahdollisuuksiaan kasvuun ja kehitykseen.

Pelastakaa Lapset järjestää neljässä vastaanottokeskuksessa Lapsiystävällisen tila -toimintaa turvapaikanhakijalapsille.

– Lasten rankat kokemukset näkyvät eri tavoin. Lapset ovat esimerkiksi kertoneet pakomatkasta, ja jotkut ovat reagoineet voimakkaasti leikkitilanteessa, joka on palauttanut mieleen aiemmat kokemukset lähtömaasta. Teloitukset ja piikkilanka-aidat eivät ole harvinaisia aiheita lasten leikeissä ja piirustuksissa, kertoo hankkeessa työskentelevä psykologi Jenni Häikiö.

Toiminnan tavoitteena on antaa lapsille mahdollisuus käsitellä kokemuksiaan, oppia uutta ja luoda ennakoitavaa arkea turvallisten aikuisten ohjauksessa.

Viime vuonna Suomeen tuli enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan: 32 476. Heistä suurin osa oli irakilaisia (20 485). Seuraavaksi eniten hakijoita saapui Afganistanista (5 214) ja Somaliasta (1 981).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.