Pelastuslaitos: Meren jäille ei enää menemistä etelässä – jäät voivat heiketä nopeasti

Ulkoilijoiden ei kannata enää mennä meren jäille ainakaan etelässä, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala. Hakalan mukaan meren jäiden kestävyyttä on nyt todella vaikea ennustaa. Esimerkiksi jään päällä olevat polut tai ihmisten määrä eivät kerro jään kestävyydestä.

– Sunnuntaikävelijöille ei suositella jäille menemistä enää lainkaan, Hakala sanoo.

Meripelastusjohtaja Samu Hiljanen Turun meripelastuskeskuksesta varoittaa, että jää saattaa heiketä päivän mittaan nopeasti auringon lämmittäessä. Niinpä vielä aamulla kantavalta tuntunut jää voi olla jo iltapäivällä ohentunut. Lisäksi liikkuva vesi sulattaa jäätä esimerkiksi virtapaikoissa.

Myös jäälle satanut lumi voi kätkeä alleen petollisia yllätyksiä.

– Kun jään päälle tulee tasainen lumipeite, kaikki näyttää ikään kuin samalta. Se on harhakuva, koska lumen alla saattaa olla heikkoja jäitä. Tämä hämää etenkin kokemattomampaa liikkujaa, Hiljanen varoittaa.

Mobiilisovellus auttaa paikantamisessa

Jokaisen pitää itse tiedostaa heikkoihin jäihin liittyvät vaarat, sanoo johtokeskusupseeri Elmeri Rytkönen Suomenlahden merivartiostosta.

– Kannattaa tiedostaa ja varautua siihen, että jäistä pääsee myös pois, jos sinne joutuu, Rytkönen sanoo.

Viestintäpäällikkö Hakalan mukaan jäillä on liikkeellä myös tottuneita kävijöitä, jotka ovat varustautuneet esimerkiksi pelastautumispuvulla ja naskaleilla.

Pelastusviranomaiset suosittelevat lataamaan kännykkään 112 Suomi -mobiilisovelluksen, jonka avulla soittajan tarkka sijaintitieto saadaan hätäkeskukseen myös esimerkiksi jäältä. Kun kohteen tarkat koordinaatit ovat tiedossa, nopeuttaa se avun paikalle saamista.