Peliriippuvuus vaanii eläkkeelle jäävää – Moni iäkäs on jäänyt pelikoukkuun elämän taitekohdassa

Ikäihmisten peliriippuvuuden taustalla ovat usein erilaiset elämän taitekohdat, kuten eläkkeelle jääminen ja siihen liittyvä tulojen lasku. Myös muut elämässä tapahtuvat muutokset saattavat altistaa rahapeliongelmalle, kerrotaan Peliklinikan tieto- ja tukipiste Tiltistä.

A-Klinikan johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan ikäihmisten pelaamisessa on usein kyse päivien täyttämisestä – pelaaminen on ajanviettoa, joka muuttuu ongelmaksi.

–  Kumppani on saattanut menehtyä, sukulaiset voivat olla kaukana ja verkostot ovat pienentyneet. Pelaaminen tuo helpotusta yksinäisyyteen, Simojoki kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin Hannu Alhon mukaan ikäihmisten peliriippuvuus kohdistuu useimmiten rahapeliautomaatteihin, joihin jäävät koukkuun erityisesti iäkkäämmät naiset.

Ongelmat voivat kärjistyä nopeasti

Alho kertoo, että pienituloisen eläkeläisen kohdalla taloudelliset ongelmat voivat kärjistyä hyvinkin nopeasti. Tästä seuraa usein masentuneisuutta, ahdistuneisuutta tai päihteidenkäyttöä.

Alhon mukaan ikäihmiset ovat taitavia peittelemään ongelmiaan.

–  Peittely-yritysten taustalla on häpeä: ”Kuinka minusta on tullut tällainen?”

A-Klinikan Simojoen mukaan ikäihmiset säästävät nuorempia herkemmin esimerkiksi lääke- ja ruokakuluistaan mahdollistaakseen pelaamista. Ikäihmisen ruokavalion yksipuolistuminen voi nopeasti vaikuttaa myös terveyteen.

Simojoki kertoo, että ikäihmisillä on erilaisen kulttuurisen taustansa takia usein nuorempia korkeampi kynnys hakeutua hoitoon. Heillä ei myöskään välttämättä ole samanlaista tietoutta peliongelmista tai niiden hoitokeinoista.

THL:n erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos kertoo, että vuoden 2015 väestökyselyn perusteella suomalaisten 65–74-vuotiaiden rahapelaaminen on lisääntynyt. Yhdeksällä prosentilla 65–74-vuotiaista on riskitason pelaamista, ja kahdella prosentilla rahapeliongelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskyläläiset Mi Reh ja Dar Meh hankkivat asuntolainan käsirahan mustikoita poimimalla – pankki epäili rahanpesusta

Marjoista rahaa talven varalle – Pentti Jeronen suivaantui yrityksille, mutta yksityishenkilöille mustikkaa menee

Nelostien rinnakkaistien uusi osuus Hirvaskankaalla otetaan ensi viikolla käyttöön murskepintaisena – muutoksia myös joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyihin

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Nyt puhuu Jyväskylän vankilassa pitkää rangaistusta suorittava Markus: "Minusta vaarallisempia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole vielä tehneet virheitä"

Evakuoidulle sataa apua, mutta vakuutusyhtiöt ovat olleet vaitonaisia – "En tiedä miten pitkään ja missä voin majoittua"

Yön uutiskooste: MV-julkaisun rikoksista tuomio tänään – Ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.