Pelkäätkö petoja metsässä? – Asiantuntijan neuvo: "Laula Beatlesia"

Suurpedon kohtaaminen on Suomessa harvinaista. Jokaisen metsässä liikkujan on kuitenkin hyvä tietää, miten toimia karhun, suden, ilveksen tai ahman kohdatessaan.

– Aiheesta puhutaan aika paljon ja tiedotusvälineet käsittelevät sitä usein. Minulla on sellainen käsitys, että useimmat suomalaiset tietävät, miten esimerkiksi karhun kanssa pitää toimia. Toinen asia sitten on, riittävätkö hermot tositilanteessa rauhalliseen toimintaan, erikoissuunnittelija Harri Norberg Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Norbergin mukaan aihe on sellainen, että se vaatii jatkuvaa tiedotusta ja esilläoloa. Metsähallituksen ylläpitämä suurpedot.fi-sivusto onkin nyt uusiutunut muun muassa siksi, että ohjeet petojen kohtaamiseen löytyvät aiempaa helpommin. Myös ohjeet suurpetohavainnon tekemiseen ovat nyt selvemmin esillä.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja ympäristöministeriö.

Toimi näin, jos kohtaat pedon

Perusohje suurpedon kohtaamiseen on toimia rauhallisesti. Viisainta on perääntyä paikalta hitaasti rintamasuunta petoa kohti. Juokseminen ja huutaminen voi säikäyttää pedon hyökkäämään.

Samalla voi jutella rauhallisesti ja seurata pedon liikkeitä. Silmiin katsomista pitää kuitenkin välttää, koska peto voi tulkita sen uhkaavaksi.

Ohjeet vaihtelevat jonkin verran petojen välillä. Hätätilanteessa sutta voi paeta vaikka kiipeämällä puuhun, mutta karhu puolestaan on ihmistä ketterämpi kiipeäjä. Jos karhu hyökkää, kannattaa heittäytyä maahan, suojata niska ja tekeytyä valekuolleeksi. Hyökkäävää sutta vastaan taas suositellaan tappelemaan raivokkaasti.

Norbergin mukaan paras neuvo metsässä liikkujalle on kuitenkin yrittää ehkäistä suurpedon kohtaamista jo ennakolta. Peto kun väistää ihmisääntä lähes poikkeuksetta.

– Jos metsässä liikkuu vaikka kavereiden kanssa, kannattaa välillä vaikka huudella ja jutella, missä mennään. Itse pidän metsässä aina vähän ääntä, lauleskelen vaikka Beatlesia, jos en muuta keksi.

Ilmoita kaikista havainnoista

Norbergin mukaan kaikista suurpetohavainnoista kannattaa aina ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle. Erityisesti pentueista pitäisi ilmoittaa aina, jotta kantaseuranta pysyy ajan tasalla.

– Petoyhdyshenkilöt voivat usein kertoa lisää alueen suurpetokannoista. Jos pedon kohtaaminen vaikka pelottaa, heiltä saa oikeaa tietoa alueen petokannoista, Norberg muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Susille panta kaulaan – Liikkeitä voi seurata verkosta

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.