Pellot lotisevat edelleen märkinä, kevätkylvöjen alku viivästyy

Traktorit jyristelevät pelloille vasta äitienpäivän jälkeen .

Peltojen märkyys viivästyttää kevätkylvöjen alkua, käy ilmi Pro Agrian kasvutilannekatsauksesta. Pellot ovat kuivuneet hitaasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja kevätsateiden jäljiltä.

Kylvöjen alkamista viivästyttää lisäksi märän syksyn takia keväälle siirtynyt lannan levitys ja peltojen muokkaus.

Kevään tulo on vielä normaalissa aikataulussa useimmilla alueilla. Maan keski- ja pohjoisosissa kevättöihin arvioidaan kuitenkin päästävän noin viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Ensimmäisiä kevätviljoja on jo kylvetty Etelä-Pohjanmaan kaikkein suotuisimmilla alueilla, mutta laajemmin pelloille päästään Etelä-Suomen ja Pohjanmaan sekä Pohjanmaan rannikkoalueen nopeimmin kuivuvilla pelloilla viikon kuluessa. Täyteen vauhtiin kevätkylvöissä päästäneen vasta äitienpäivän jälkeen.

Kevätvehnä vähenee, kaura ja luomu suosiossa

Mansikan kasvu ja pensasmarjojen sekä omenapuiden silmujen kehittyminen ovat vasta aivan alussa Etelä-Suomessa. Marja- ja hedelmätarhoissa ei ole toistaiseksi havaittu talvivaurioita. Paksu lumipeite ja lämpötilan pysyminen vakaana kevättalvella ovat varmistaneet hyvän talvehtimisen.

Talvivaurioita päästään arvioimaan tarkemmin vasta, kun kasvu on alkanut kunnolla. Etelä-Suomen marja- ja hedelmätarhoissa on havaittu paikoitellen vesimyyrien aiheuttamia tuhoja.

Viljelysuunnitelmien perusteella viljelijät ovat muuttamassa lähinnä kevätvehnän ja kauran kylvöaloja sekä luomuviljelyä. Kevätvehnän viljelyalojen arvioidaan pienenevän tai pysyvän ennallaan. Ainoastaan Satakunnassa arvioidaan viljelyn hieman lisääntyvän.

Elintarvikekauran hyvät vientinäkymät heijastuvat kauran viljelyalaan, jonka arvioidaan jonkin verran lisääntyvän eri puolilla maata. Luomun viljelyalojen arvioidaan kasvavan lähes koko maassa. Ainoastaan Kainuussa ja Lapissa viljelyalojen arvioidaan pysyvän ennallaan.

Viikonlopusta tulossa poutainen koko maassa