Pentti, 54, on mustikkakuningas vastoin tahtoaan – työtön marjastaja myy metsän antimia ensin niille, joiden tilanne on vaikein

Mustikkakuningas.

Sellaiseksi eräs vääräleuka on pielavetistä Pentti Jerosta nimittänyt. Jeronen suhtautuu arvonimeen huumorilla – koska mitä muutakaan hän voi?

On totta, että Jeronen viihtyy marjassa. Paljon enemmän kuin keskimääräinen suomalainen.

– Tavallisesti aloitan päiväni aamuviideltä, hän kertoo.

– Otan alle polkupyörän, mönkijän tai auton – riippuen siitä, miten kauas olen lähdössä. Sitten poimin jonkun aikaa ja juon aamukahvit metsässä, Jeronen kuvailee.

Keruureissu päättyy puolilta päivin. Kotipihalla mies vielä siivoaa marjat. Siinä voi vierähtää puolitoista tuntia.

Sitten syödään lounas ja otetaan torkut. Iltapäivällä – jos intoa piisaa – mennään taas metsään.

– Kyllä minä marjassa viihdyn... Vaikka mieluummin olisin tietysti töissä.

54-vuotias Jeronen on metallialan ammattilainen. Pari viime vuotta hän on ollut työtön.

Aikaansaava mies on päättänyt, ettei hankala työtilanne häntä lannista. Siksi hän on lähes jatkuvasti marjassa.

Jerosen mustikkakausi alkoi kuukausi sitten. Tämän jutun ilmestymishetkellä hän on ehtinyt kerätä noin 90 sangollista tummanpuhuvaa herkkua.

– Tästä tulee kaikkien aikojen ennätyskesä, Jeronen ennakoi.

– Mustikkaa tulee yli sata sankoa. Sitä löytää, kun menee tuoreille kangasmaille ja ottaa paikoista ennakkoon selvää.

Mustikkakuningas käyttää apajien löytämisessä apunaan internetiä. Hänen mukaansa marjoja löytyy kosteikkojen läheltä, matalalta ja harvennetuista mäntymetsistä.

Jeronen katsoo Maanmittauslaitoksen maastokartalta sopivia kohteita – ja niille varapaikkoja.

– Kyllä se harmittaisi, jos talsisi ensin tuntikausia suopursujen keskellä ja sitten pitäisi lähteä kotiin tyhjin käsin, hän naurahtaa.

Jerosen mukaan Ylä-Savon metsissä on harmillisen hiljaista. Pitkän linjan marjastajat ovat käyneet niin vähiin, että pielavetinen törmää heihin korkeintaan kerran viikossa.

Mustikkakuningas korostaa, että korpeen mahtuu kyllä. Hän toivottaa lämpimästi tervetulleiksi kaikki, jotka marjastavat korkeintaan puoliammattimaisesti, kuten hänkin.

Jeronen kritisoi voimakkaasti suurten marjafirmojen tapaa ”haravoida” metsiä marjoista. Polkuhinnoilla palkatut poimijat jättävät hänen mielestään peräänsä jälkeä, joka ei kunnioita muita marjastajia tai luontoa.

– Teen minäkin tietysti marjoilla bisnestä... Mutta olen kohtuullinen, hyvätapainen ja otan muut huomioon, Jeronen vertaa.

– Jos näen metsässä toisen marjastajan, en väen väkisin vie kaikkia marjoja häneltäkin. Saatan vaihtaa pari sanaakin. Sopu sijaa antaa.

Keräämänsä marjat Jeronen myy suoraan yksityishenkilöille. Hän pyytää sangollisesta siivottuna 50 euroa ja siivoamattomana 32 euroa.

Pielavetiselle on kunnia-asia, että tilausjonon kärjessä ovat ikäihmiset ja köyhät.

– Saisin marjoista enemmän, jos myisin jonon ohi parempituloisille. Tarjouksia sellaisesta tulee, hän paljastaa.

– Haluan kuitenkin, että metsän antimista voivat nauttia myös sellaiset, jotka eivät tänne itse pääse. Heitä on esimerkiksi Pielavedellä yllättävän paljon.

Viime aikoina Jerosen puhelin on käynyt poikkeuksellisen kuumana. Valtakunnanmediat ovat tehneet miehestä juttuja, mikä on aiheuttanut tilauskirjojen pullistelua.

Toisaalta Jerosta on alettu myös kadehtia.

– Jotkut luulevat, että pääsen rikastumaan tällä hommalla. Se on sääli, koska oikeasti tämä on kovaa työtä, josta ei paljon käteen jää.

Jeronen uskoo tienaavansa marjoilla tänä kesänä viitisen tuhatta euroa. Summaa ei saa kasaan puuhastellen, vaan olemalla metsässä niin pitkään, että se tuntuu.

Jerosen tavaksi on tullut napata suuhunsa joka ilta magnesiumtabletti. Jos se jää ottamatta, selkä on könttyrässä koko seuraavan päivän.

– Kyllä tätä tehdäkseen täytyy vähän hullu olla, Jeronen sanoo päätään pyöritellen.

– Mutta hulluhan minä vähän olen. Jos saan ensi kesäksi töitä, poimin varmasti kohtuullisemmin – ehkä sellaiset 60–70 sangollista, hän miettii.

Tänä vuonna mustikkakausi kestää syyskuuhun. Sen jälkeen Jeronen kerää puolukoita lumien tuloon asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .