Pentti Oinonen: "Kymmenien vuosien työ meni hukkaan"

Oma koti paloi Oinosen, Kivelän ja Louhelaisen alta Jyväskylässä.

Perussuomalaisten ryhmä hajosi kahtia tiistaina, kun kaksikymmentäyksi perussuomalaisten kansanedustajaa lähti ja muodosti oman eduskuntaryhmän. He perustavat uuden eduskuntaryhmän, jonka nimeksi tulee Uusi vaihtoehto.

Kansanedustaja Pentti Oinonen kertoo, että lähtöprojekti Jussi Halla-ahon johtamista perussuomalaisista aloitettiin sunnuntaina, mutta lopullinen päätös tehtiin puoliltapäivin tiistaina.

– Minusta on tuntunut tosi masentavalta, mieli on ollut maassa, Oinonen kuvailee tuntojaan.

Oinonen perustelee lähtöään Halla-ahon arvomaailmalla ja politiikalla, jota hän on kertonut harjoittavansa. Halla-ahon kohdalla teot ja puheet eivät kohtaa.

Oinonen kertoo, kuinka hän on ajanut tuhansia kilometrejä tuulessa ja tuiskussa, tavannut ihmisiä toreilla ja puhunut heidän kanssaan ja vakuuttanut, kuinka perussuomalaiset puolustavat heitä.

– Nyt kymmenien vuosien työ meni hukkaan, ja totta kai se masentaa. Se tuntuu avioerolta, mutta onneksi asia ei ole näin, tästä lähdetään eteenpäin, Oinonen kertoo.

Oinosen mukaan ryhmästä irtaantuneilla kansanedustajilla ei ollut muuta vaihtoehtoa, jos isänmaa halutaan pelastaa. Uusi ryhmä haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä, mutta asia on pääministerin käsissä. Oinonen arvioi, että uusi ryhmä kelpaa hallitukseen, koska hallitusyhteistyö on sujunut hyvin.

Kansanliike tuhottiin

Uuteen ryhmään lähtenyt kansanedustaja Kimmo Kivelä kuvaa puoluekokouslauantaina pitkäksi lauantaiksi, jonka valintojen jälkeen oli mahdotonta jatkaa puolueessa.

– Me puolustamme niitä 500 000 äänestäjää, jotka ovat meidät tänne äänestäneet eikä niitä tuhatta, jotka tuhosivat hienon kansanliikkeen, Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan kaikki uuden ryhmän jäsenet ovat entisiä SMP:n kasvatteja. Hän uskoo, että lähtijöiden määrä vielä kasvaa.

Louhelainen helpottunut

– Aika helpottunut olo, niin kuin näyttää, kansanedustaja Anne Louhelainen kuvaa tuntojaan.

Myös hän kertoi pettyneensä Jyväskylän valintoihin, sillä omalta kodilta katosi pohja. Hän kertoo, että tapahtunutta on vaikea uskoa todeksi, sillä hän on nähnyt yhdessä kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaan kanssa SMP:n hajoamisen vuona 1972.

– Siksi tämä tilanne on meille erittäin tunteikas asia, Louhelainen sanoi.

Elo johtaa

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on lähtijöiden joukossa. Myös muut perussuomalaisten ministerit, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Pirkko Mattila ovat lähtijöiden joukossa. Lähtijöiden nimilistalta löytyy ministerien lisäksi myös eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto - ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Simon Elo, 1. varapuheenjohtajaksi Tiina Elovaara ja 2. varapuheenjohtajaksi Kike Elomaa, 3. varapuheenjohtaksi Ari Jalonen.

Elon mukaan ryhmä on valmis jatkamaan Sipilän hallituksen hallitusryhmänä samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla.

– Tänään emme ole politiikkoja vaan isänmaan asialla. Kyse ei ole vain siitä, että Jussi Halla-aho valittiin vaan niistä tahoista, jotka puolueen kaappasivat, Elo sanoi.

Työministeri Jari Lindström sanoo joutuneensa raskain mielin myöntämään, että perussuomalaiset ei ole se puolue, johon hän liittyi.

– Kun menin Jyväskylään, minulla oli vielä poliittinen koti. Lauantaina minulla ei sitä enää ollut, Lindström kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.