Perheen pakkasaamu: 18 astetta ja 36 vaatetta

Pakkasmittari näyttää miinus 18. Kello on 6.30. Monissa perheissä varaudutaan melkoiseen urakkaan. Tai oikeastaan varautuminen on alkanut jo edellisenä iltana.

Pakkasmittari näyttää miinus 18. Kello on 6.30. Monissa perheissä varaudutaan melkoiseen urakkaan.

Tai oikeastaan varautuminen on alkanut jo edellisenä iltana. Valmiit sisävaatekasat odottavat olohuoneen sohvalla, ulkovaatteet on aseteltu letkaksi jonnekin keittiön ja eteisen välimaastoon. Kahdella lapsella vaatekappaleita on yhteensä 36.

Vessaan hoputetut lapset siirtyvät kohti aamutriathlonin ensimmäistä suorituspistettä.

Pyjama pois ja alushousut jalkaa. Sitten välihousut, sukat, aluspaita, paita ja collegehousut. Kaikki kertaa kaksi. Lastenohjelma pyörimään ja aikuisten kuppeihin kahvia.

–Aamuun sisältyy paljon erilaisia asioita, jotka täytyy tehdä. Aikaväli on armottoman lyhyt, se synnyttää hektisyyden tunteen, sanoo tutkija Anneli Miettinen Väestöntutkimuslaitokselta.

Kun aikuisen kahvikuppi on tyhjä, alkaa uusi hoputus. Villasukat ja -lapaset, kypärämyssy, villahaalari, kaulaliinat ja pipo ja haalari. Jos käytössä on kaksiosainen ulkoilupuku, lisää se vaatemäärää entisestään.

Kun lapset ovat täysissä pukeissa, saattaa tulla pissähätä – ja urakka alkaa alusta.

Tässä vaiheessa hiipii usein äidin otsalle jo hienoinen hiki. Ainakin niinä aamuina, jolloin kaksivuotias saa pukemisen aikana itkupotkuraivarin. Aiheeksi voi riittää se, että ulos ei voi mennä uimapuvussa.

Äitikin haaveilee kesästä. Lapset kilpailevat kiivaasti siitä, kumpi saa tänä aamuna mennä ensimmäisena ulos ovesta. Äiti ohjaa joukkoaan kohti igluksi jäätynyttä autoa.

Miten lapsiperheessä voi ennakoida?

Perheet ovat kehittäneet erilaisia pieniä keinoja arjen helpottamiseksi. Monilla on kahvinkeitin ladattuna jo illalla valmiiksi, tarvittavat vaatteet pinoissa ja auto lämmityksessä. Mutta voisiko vielä tehdä muuta?

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) sivuilla on valmis ohjelmapohja koululaisen aamutoimiin. Samaa voi soveltaa myös koko perheen aamun aikatauluttamiseen. Samanlaisena toistuva rutiini auttaa sekä lapsia että aikuisia, vaikka ohjelmaan voikin tulla yllätyksiä.

–Ennakointi on avainsana. Varavaatteetkin kannattaa laittaa valmiiksi. Sillä vähentää aamusta yhden puuhan, MLL:n Jyväskylän perhekeskuksen johtaja Anne Savolainen neuvoo.

Pakkasaamuissa on erityiset haasteensa.

–Pukemisessa on mietittävää etenkin monilapsisissa perheissä. On pohdittava, pukeeko ensin yhden lapsen, joka mahdollisesti joutuu odottamaan kuumissaan, vai kaikille yhden kerroksen kerrallaan.

Kotipihassa lapset kipuavat turvaistuimiinsa, enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti. Matkalla äiti kertaa vielä mielessään päivän ohjelmaa ja yrittää pitää yllä leppoisaa mielialaa. Jos aikuinen vaikuttaa kiireiseltä, on sillä usein vaikutusta myös lasten mielialaan – ja päiväkotiin jääminen saattaa muuttua hankalaksi.

Kotona puetut ulkovaatteet riisutaan päiväkodin eteisessä.

Kun päivähoidon lapsiryhmä lähtee ulkoilemaan, on vaatemylläkkä moninkertainen. Päiväkodit peräänkuuluttavat vaatteiden nimikoimista, sillä kun esillä saattaa olla useampi sata vaatekappaletta, eivät hoitajat voi mitenkään muistaa, mikä on kenenkin oma.

Äänekoskelaisessa Mikonpuiston päiväkodissa on keksitty hyvä konsti.

–Kun lapsi aloittaa hoidon, muistutamme nimikoinnista. Olemme neuvoneet vanhempia ostamaan apteekista kiinnelaastaria ja nimikoimaan vaatteet sen ja vedenkestävän tussin avulla. Niin nimikointi pysyy vaatteissa, lastentarhanopettaja Elina Savolainen kertoo.

Yhden perheen aamu

Tänä aamuna Eljas Paanaselle, 5, eivät äidin valitsemat sukat kelpaa. Kalsaritkin menevät vaihtoon. Eljaksen tehdessä Katja-äidin kanssa viimehetken valintoja on pikkusisko Emma, kohta 3, pukenut jo sisävaatteet päälleen. Jää aikaa kasata olohuoneen lattialla odottava palapeli.

Kello lähentelee puoli seitsemää, ulkona on 23 astetta pakkasta ja piha-aitauksessa metsästyskoirat elämöivät – ilvekset liikkuvat Kumpumäen maastossa, tietää kertoa perheen Jarno-isä.

Isä nappaa Eljaksen syliinsä, äiti pyörähtää pesemässä hampaansa, Emma siirtyy prinsessalinnan luo.

Eljas on saanut housut jalkaansa. Emmalle villapuku päälle, Eljas karkaa takaisin sänkyyn. Eljas eteiseen. Villapuku, haalarit, aluspipo, pipo, villahanskat, talvirukkaset, villasukat ja viimeksi kengät. Kello on autollelähtöajassa.

Äiti pukee talvitakin päälleen, eväät, laukku ja autonavaimet. Eljas ja Emma siirtyvät makaamaan eteisen lattialle.

Pakkasenhuurteisella pihamaalla Toyota starttaa kaksi minuuttia etuajassa kello 6.48. Hevisauruksen Kuningaskobra räjähtää ilmoille.

Edessä on 32 kilometrin automatka Viitasaaren keskustaan. Eljas ja Emma ehtivät aikataulussaan Haapaniemen päiväkotiin aamupalalle ja äiti työpaikalleen terveyskeskukseen. Yrittäjä-isä painuu takaisin nukkumaan. Työkeikalta on palattu pari tuntia aiemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.