Perheen vappumarssilla oli kaikki keinot käytössä: "Onhan nämä tylsiä tapahtumia lapsille" – katso kuvat ja tallenne työväen marssilta

Suvun perinteiden ympyrä sulkeutui Jyväskylän Ilmarisenkadulla keskiviikkona, kun Veikko, 2, ja Alma, 5, Eklund istuivat huulet munkkisokerissa äitinsä Inka Vesalan työntämissä lastenrattaissa ennen työväen vappumarssia. Vesala kertoi itse osallistuneensa pienestä pitäen vappumarsseille, vaikka muistot niistä ovat "vaihtelevia".

– Meillä on valokuvia, joissa vanhemmat ovat vappumarssilla ja lapset itkevät rattaissa. Äitini nauroikin, että nyt on minun vuoroni raahata lapset tänne, Vesala kertoi.

Viisi vuotta sitten Oulusta Jyväskylään muuttaneen Vesalan mielestä työväen marsseilla on tärkeä sanoma ja merkitys vapun vietossa.

– Jo isovanhempani ovat marssineet rauhan, tasa-arvon ja solidaarisuuden puolesta. Ne ovat minullekin tärkeitä arvoja, joita on hyvä kunnioittaa.

Hän kertoi motivoineensa pieniä marssijoita munkkien lisäksi muillakin herkuilla: marssin jälkeen luvassa olisivat jätskit. Se ei tosin tainnut tehota Veikkoon, joka alkoi karkailla vaunusta jo ennen kulkueen liikkeelle lähtöä.

– Onhan nämä lapsille tylsiä tapahtumia. Ensin odotellaan, sitten kävellään, eivätkä he puheistakaan paljon ymmärrä. On pakko ottaa kaikki lahjontakeinot käyttöön, Vesala hymyili.

 

Työväen vappumarssi keräsi tänä vuonna yli 300 osallistujaa, mikä oli marssijoiden mukaan enemmän kuin vuotta aiemmin. Lisäksi marssin jälkeen järjestetty Kaiken kansan vappujuhla veti Lounaispuiston täyteen. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan ja Jyväskylän alueen paikallisjärjestön JAP:n varapuheenjohtaja Ari Harlamowin puheita saapuivat kuuntelemaan muun muassa Jorma ja Eeva-Liisa Pitkänen kahden tiibetinmastiffinsa kanssa.

Eläkeläispariskunta kertoi äänestäneensä yleensä vasemmistopuolueita.

– Aika perinteistä ohjelmaa tämä on ollut. Mutta asumme sen verran syrjässä, että oli kiva tulla katselemaan vappua keskustaan, Pitkäset tuumailivat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .