Perhevapaista aletaan nipistää enemmän vuosilomaa – ei koske näitä työnantajia

Hallitus haluaa rajoittaa vuosiloman ansaitsemista perhevapaiden ajalta niin, että vuosilomaa kertyisi enintään kuuden kuukauden ajalta.

Nykyisen lain mukaan vuosilomaa kertyy koko perhevapaan ajalta lukuun ottamatta hoitovapaata.

Hallitus tavoittelee säästöjä työnantajille perhevapaan ajalta maksettaviin vuosilomakorvauksiin ja toisaalta työtulovakuutuksen kautta työnantajalle korvattaviin vuosilomakustannuksiin.

SAK:n ekonomistin Ilkka Kaukovaaran mukaan myöskään tätä lakia ei sovelleta julkisella puolella eli kunnissa ja valtiolla.

–?Kunnissa ja valtiolla sekä aloilla, joissa työehtosopimuksessa on sovittu karttumasta, muutos itse asiassa maksaa työnantajalle. Tavoite, että säästetään työnantajan, valtion ja kuntien rahaa toteutuu aika heikosti tässä, Kaukovaara ihmettelee.

Tämä johtuu Kaukovaaran mukaan siitä, että nykyisin Kela maksaa korvausta niistä vuosilomapäivistä, joita on tullut perhevapaiden ajalta. Ne eivät ole menneet työnantajan piikiin. Esityksen mukaan Kela-korvaukset tulisivat vain lakisääteiseltä osalta eli lomakarttuma ei käytännössä lyhene, mutta julkisen puolen työnantajien saama korvaus pienenee.

SAK:ta häiritsee myös se, että leikkuri kohdistuu lähes pelkästään naisiin ja on tasa-arvomielessä siksi kyseenalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.