Perjantai on hallituksen kohtalon päivä – tältä tilanne näyttää nyt

Hallituskriiisiin johtaneet neuvottelut sosiaali- ja terveysalueista (sote) jatkuvat perjantaiaamuna. Sote-sovun hakemisen jatkumisesta kertoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen MTV:n Huomenta Suomessa. Vanhasen mukaan neuvotteluita jatketaan hallituksen EU-ministerivaliokunnan jokaperjantaisen kokouksen jälkeen.

Vanhasen mukaan neuvottelut yöllä lopetettiin yhden ja kahden välillä. Hän totesi, ettei kenenkään äly ole aamuyön tunteina kirkkaimmillaan.

Jos sopua sote-alueista ei saada, hallitus on kaatumisen partaalla.

Hallitus ajautui torstaina kriisin keskustan ja kokoomuksen sote-riidan takia. Keskusta haluaa Suomeen 18 sote-aluetta, mikä sopii perussuomalaisille. Kokoomus puolestaan haluaa, että alueet ovat suurempia ja niitä on vähemmän.

Sekä Vanhanen ja kokoomuksen sote-asiantuntijaksi profiloitunut kansanedustaja Sari Sarkomaa pitivät aamutelevisiossa tiukasti kiinni puolueidensa kannoista. Vanhanen sanoi, että keskusta ja perussuomalaiset ovat ottaneet erittäin pitkälle huomioon kokoomuksen tavoitteita sote-esityksen sisältökysymyksissä.

– Sillä puolella (kokoomuksen) ei ole oikein joustettu näissä itsehallintoalueiden lukumäärässä.

Kokoomus: "Olemme valmiit kompromissiin"

Sarkomaa puolestaan sanoi kokoomuksen olevan valmis kompromissiin.

– Olemme valmiit kompromissiin, mutta 18 alueen ratkaisu ei ole kompromissi.

Sarkomaa kertoi kuitenkin olevansa optimistinen sovun löytymisen suhteen.

– Sellainen tunne on, että ratkaisu on erittäin lähellä.

Tutkija: Kaatuminen epätodennäköistä

Turun yliopiston erikoistutkija Erkka Railo pitää hallituksen kaatumista epätodennäköisenä. Hänen mielestään keskusta pelaisi erittäin kovilla panoksilla, jos se lähtisi hajottamaan hallitusta sote-riidan vuoksi. Käytetty retoriikka on ollut niin kovaa, että se on ylittänyt normaalit mittasuhteet.

Railo sanoo, että hallituskriisin taustalla ovat laajemmat valtapoliittiset ongelmat. Jos kokoomus antaisi siimaa sote-neuvotteluissa, keskusta saisi muodostettua maakuntiin vahvan aseman pitkäksi aikaa. Toisaalta keskusta haluaa ankkuroida valta-asemansa nimenomaan sote-uudistuksen yhteydessä.

– Molemmat ajattelevat niin, että tässä tehdään rakennelmia, joiden kautta puolueiden voimasuhteet määritellään maakunnissa pitkäksi aikaa, Railo sanoo.

KSML.fi seuraa hallituskriiisiä koko perjantain ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja: "12 sote-aluetta paras ratkaisu"

Sipilä: Vielä yksi yritys sote-ratkaisuksi

Rehn: Sote-ratkaisun löytyminen on lähellä

Päätoimittaja: Tässä on hallituskriisin todellinen syy

Kriisineuvottelut sote-ratkaisusta jatkuvat

Tutkija: Hallituksen kaatuminen epätodennäköistä sote-riidan vuoksi

Uutisanalyysi: Kokoomus maalasi itsensä nurkkaan, josta on todella vaikea päästä pois

Uusimmat

Kotimaa

Radio Keskisuomalainen kuuluu taas Keuruulla

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Kaksi rekkaa törmäsi aamulla Konnevedellä – hiljainen vauhti pelasti pahimmalta

Senaattorit suvessa:  "Olen aina koettanut kontrolloida elämää", sanoo koulukiusaamisestakin selviytynyt Riitta Mäkinen – kansanedustaja hehkuttaa Jussi-puolisoaan kantavaksi voimaksi

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Ministeri Kiuru HS:lle: Kasvomaskien käyttö otettava koronantorjunnan keinovalikoimaan

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Tässä on Pihtiputaan sunnuntaisen palon sankari: Kiinteistönhoitaja Juhani Logren, 53, syöksyi palavaan rivitaloon ja pelasti todennäköisesti ihmishengen – päätyi itsekin sairaalahoitoon

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.