Personal trainereista yhä enemmän valituksia viranomaisille

Personal trainereista eli henkilökohtaisista kuntovalmentajista tulee kuluttajaviranomaisille yhä enemmän valituksia.

Valmentajista sekä heitä kouluttavista yrityksistä tuli vuonna 2012 yhteensä 15 valitusta, mutta viime vuonna valituksia kirjattiin jo 41. Asiasta uutisoi Kuluttaja-lehti.

Kuluttajan mukaan asiakkaat valittavat siitä, että sovitut asiat eivät toteudu tai yhteistyössä on ongelmia. Ongelmana voi olla esimerkiksi, ettei valmentajaan saa yhteyttä, hän on jatkuvasti myöhässä tai sopimusta ei saa purettua.

Vakavimmillaan asiakas on saanut valmentajan tekemästä harjoitus- tai ruokaohjelmasta jopa käsivamman tai sydämen rytmihäiriöitä. Valmennuskursseille osallistuneet ovat puolestaan valittaneet opetuksen laadusta.

Parhaimmillaan personal trainer voi olla tehokas apu harjoitteluun ja osalla valmentajista on taustalla esimerkiksi fysioterapeutin tutkinto. Ongelmana on kuitenkin se, että kuka tahansa voi nimittää itseään personal traineriksi. Moni valmentajista on käynyt vain muutaman viikonlopun mittaisen kurssin.

Alan kouluttajat ovat esittäneet opetushallitukselle, että ammattinimikkeelle pitäisi luoda yhtenäiset tutkintovaatimukset. Pyyntö ei Kuluttajan mukaan ole kuitenkaan menossa läpi.

Jatkossa personal trainereita voi valmistua myös toisen asteen oppilaitoksista. Jo tänä syksynä pätevyyden voi saada joissakin urheiluopistoissa osana liikunnan ammattitutkintoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.