Peruskouluvuoden hinta on yli 80 000 euroa

Kuntaliiton laskelmien mukaan yhden lapsen kouluvuosi maksaa 8935 euroa. Jos vanhemmat maksaisivat perusopetuksesta itse, tulisi yhdeksänvuotiselle peruskoululle hintaa 80415 euroa. Kolmen lapsen perheessä kokonaispotti kasvaisi 241245 euroon.

Koululaisen hintalappu pysyy suurin piirtein samana, vaikka ensi vuonna valtionosuusleikkuri nappaa esi- ja perusopetuksesta kaikkiaan 184 miljoonaa euroa. Myös lähivuodet ovat kurjia: vuonna 2017 säästöjä joudutaan tekemään 229 miljoonalla eurolla.

Säästöjä ei oteta ensimmäisenä opettajista, uskoo Opetushallituksen erityisasiantuntija Heli Lehtonen, vaikka henkilöstömenot ovat perusopetuksen suurin menoerä. Koulukyytejä karsitaan, ryhmäkokoja suurennetaan ja kouluja lakkautetaan. Myös investointeja ja hankintamenoja kutistetaan.

Uusi innovatiivinen sähköinen koulu saanee odottaa tulemistaan.

–Mistähän ne rahat otetaan? Valtio avustaa tietoteknisten ympäristöjen rakentamista vain pienillä summilla, Lehtonen toteaa.

Lue lisää sunnutnain 29.12.2013 Sunnuntaisuomalaisesta.

Uusimmat

Kotimaa

Ylen päätoimittaja pyysi Jyväskylän yliopistolla anteeksi rekryvideon aiheuttamaa närää – "Keskustelu ei todellakaan ollut mitään hymistelyä"

Ärrävikainen joutuu jonottamaan Jyväskylän seudulla jopa viisi kuukautta – seuraavaksi kokeillaan puheterapeutin vastaanottoa netissä

Järviä rehevöittävästä vieraslajista voi tulla tärkeä biokaasulähde tai lannoitetta – se selviää kolmen vuoden päästä

Sää viilenee mutta kuivuus jatkuu – juuri nyt ilmassa on paljon koivun siitepölyä

Jyskän asukkaat sammuttivat palon asuinalueen läpi menevällä polulla

Isän odottamaton kuolema lähensi Heikki Herliniä ja Riikka-siskoa: "On hyvin tärkeää, että ihmisiä katsotaan ilman massiivisia lokerointeja"

Päiväkodin hoitajaa syytettiin 5-vuotiaan lapsen pahoinpitelystä Jyväskylässä: "Oikeutettu ja hyväksyttävä menettely"

Valiokuntien puheenjohtajuuksista kiinnostava jako: perustuslakivaliokunta SDP:lle, sote-valiokunta keskustalle ja ulkoasiainvaliokunta perussuomalaisille

Eduskuntaryhmät jakoivat valiokuntien puheenjohtajuuksia: Suuri valiokunta vihreille, perustuslakivaliokunta SDP:lle

Petäjäveden liikenneympyrän lähellä savusi – syynä käsistä lähtenyt heinien poltto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.