Perussuomalaiset EU-ehdokkaiden tulokärjessä

Perussuomalaisilla on suurituloisimmat eurovaaliehdokkaat. Tuoreimpien verotietojen mukaan perussuomalaisten listalla on eniten yli 70 000 euroa vuodessa tienanneita.

Puolueen ansio- ja pääomatulojen keskiarvo on 82 000 euroa, kun esimerkiksi kokoomuksen listan vastaava luku on noin 75 000 euroa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo lehdelle olevansa tiedosta todella yllättynyt.

- Tämähän osoittaa vain sen, että väkemme on sitoutunut pitämään vähäosaisista huolta vaaliohjelmamme mukaisesti, olivat omat tulot mitä tahansa.

Komissaari Olli Rehnin ansiotulosarake näyttää Suomen tuoreimmissa verotiedoissa nollaa. Palkkaveronsa Belgiaan maksavan Rehnin ansiotulot olivat todellisuudessa noin 275 500 euroa.

Hän on Suomen kovatuloisin EU-vaaliehdokas. Suomeen keskustalainen Rehn maksoi veroja reilun 36 000 euron pääomatuloistaan.

Tuoreimpien verotietojen mukaan kovapalkkaisin EU-vaaliehdokas olisi keskustan Mikael Pentikäinen. Helsingin Sanomien päätoimittajan tehtävästä viime vuonna irtisanotulla Pentikäisellä oli lähes 240 000 euron ansiotulot vuonna 2012. Hänen mukaansa ansiotaso on vielä voimassa olevan johtajasopimuksen perusteella edelleen samaa luokkaa.

Vielä kovemmat verotettavat tulot olivat kuitenkin perussuomalaisten ehdokkaalla Ilkka Matinpalolla, jolla oli noin 185 000 euron ansiotulojen lisäksi pääomatuloja reilut 97 000 euroa.

Yrityskaupasta johtuen myös keskustalaisen Martin Ylikännön verotettavat tulot olivat kovat. Vuonna 2012 tuli noin 22 500 euron ansiotulojen päälle noin 222 000 euroa pääomatuloja.

EU-vaalien kovatuloiset ehdokkaat eivät jää näihin.

Suomalaiset ehdokkaat ansaitsevat keskimäärinkin noin 47 500 euroa vuodessa. Kuukausipalkaksi muutettuna kyse on noin 3 800 eurosta. Luvussa ei ole huomioitu pääomatuloja.

Keskiarvon laskeminen vaati sen, että juttua varten käytiin läpi kaikkien 251 EU-vaaliehdokkaan verotettavat tulot vuodelta 2012.