Perussuomalaiset, Uusi vaihtoehto ja hallituskriisi: Näin nopeiden käänteiden päivä eteni

11.19 vahvistetaan, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa kello 15 presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa. Ennalta Sipilä arvioi pyytävänsä hallituksen eroa.

13.00 perussuomalaisten ryhmäkokous alkaa. Sipilä on moneen kertaan sanonut odottavansa sen annin ennen kuin tekee mitään muuta.

Pari minuuttia myöhemmin kokoukseen marssivat kaikki perussuomalaisten ministerit ja liuta kansanedustajia yhtenä ryhmänä. Sitä ennen ovat saapuneet mm. halla-aholaiset Huhtasaari ja Eerola. Halla-aho livahtaa sisään eri ovesta.

13.05 käy ilmi, että 20 kansanedustajaa irtautuu Jussi Halla-ahon perussuomalaisista ja muodostaa oman Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän, jonka puheenjohtaja on Simon Elo. Tämä on tässä vaiheessa jo kirjattu eduskunnan päiväjärjestykseen.

14.48 kerrotaan, että Sipilän ja presidentin tapaaminen on peruttu. Sipilä oli ehtinyt lentää itse liikesuihkukoneella Turkuun.

15.27 pääministeri ilmoittaa Turun lentokentällä, että hallituskriisi on ohi ja nykyisillä ministereillä jatketaan.

15.50 tulee tieto, että pääministeri informoi eduskuntapuolueita ja -ryhmiä hallitustilanteesta Kesärannassa klo 18.

16.00 tulee kutsu tiedotusvälineille hallituksen tiedotustilaisuuteen, jonka on määrä alkaa klo 19.

19.30 tiedotustilaisuus alkaa puoli tuntia myöhässä. Uv:sta paikalle tulee Sampo Terho, joka edustaa ryhmää vastedes hallituksen puheenjohtajatriossa.

20–21 Orpo ja Sipilä esittävät eduskuntaryhmilleen, että tältä pohjalta lähdetään muodostamaan uusi hallitus.

20.50 keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo ryhmän hyväksyneen pääministerin esityksen yksimielisesti.

21.30 kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoittaa myös kokoomuksen ryhmän hyväksyneen esityksen niin ikään yksimielisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.