Perussuomalaiset haluavat vahvan presidentin

Perussuomalaiset vastustavat jyrkästi presidentin valtaoikeuksien karsimista. Presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen vallan vähentäminen ei Helsingissä lauantaina koolla olleen puoluehallituksen mielestä ole Suomen etu.

Puolueen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Timo Soini perustelee näkemystä sillä, että presidentti-instituutio on olemassa Suomen kansaa ja koko maailmaa varten. Soinin mielestä on naurettavaa ajatella, että presidentin valtaoikeuksia perustellaan vain Euroopan unionin näkökulmasta.

Verkkouutisten haastattelussa Soini antaisi presidentille edustusoikeuden EU-kokouksiin, koska pääministeri edustaa Suomessa enimmillään vain 25:tä prosenttia kansasta.

Hän arvioi, että hallituksen ja presidentin valtaoikeuskiistassa otetaan askelia kohti kaksipuoluejärjestelmää. EU-asioiden keskittäminen pelkästään pääministerille on Soinin mukaan käytössä sellaisissa maissa, joissa on kahden blokin tai puolueen järjestelmä.

Soini arvelee, että tässä tilanteessa pääministerivetoinen vaalitaistelu olisi vasemmiston kannalta vahingollinen, koska "sillä ei ole pääministeriehdokasta".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.