Perussuomalaiset ja kokoomus menisivät ministeriä pidemmälle alkoholin vapauttamisessa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi tänään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) esitykset alkoholipolitiikan muuttamisesta. Tiukan keskustelun ja äänestyksen jälkeen ryhmä kuitenkin linjasi olevansa valmis menemään alkoholipolitiikan vapauttamislinjassa pidemmälle kuin ministeri.

Näin keskustan hallituskumppaneista sekä kokoomus että perussuomalaiset olisivat ministeripuoluetta sallivamman alkoholipolitiikan kannalla.

– Perussuomalaiset haluaa nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoo perussuomalaisten välittämässä tiedotteessa.

Perussuomalaisten linjauksen mukaan kaupoissa pitäisi saada myydä 8,5 tilavuusprosentin vahvuisia alkoholijuomia. Nyt raja on 4,7. Kaupoissa pitäisi perussuomalaisten mukaan saada myydä myös muita kuin käymisellä valmistettuja juomia, siis käytännössä tislaamalla valmistettuja. Lisäksi kaupoille pitäisi sallia alkoholin myynti seitsemästä yhteentoista illalla.

Alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveron perussuomalaiset laskisivat 14 prosenttiin nykyisestä 24:stä. Pienpanimoille eduskuntaryhmä sallisi ulosmyynnin samoin ehdoin kuin vähittäiskaupalle. Lisäksi sallittaisiin alkoholin vientiin liittyvä mainonta, markkinointi ja verkkokauppa ulkomaille.

Vastaavasti kokoomuksen eduskuntaryhmä viestitti tiistaina olevansa valmis esimerkiksi viinin myynnin sallimiseen vähittäiskaupassa ja samankaltaisiin viennin ja kaupan helpotuksiin kotimaisille panimoille ja muille alkoholijuomien valmistajille.

Samoin kokoomuksen eduskuntaryhmä olisi valmis nostamaan kaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuusrajaa ja luopumaan alkoholijuomien myynnin valmistustaparajoitteesta.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät antoivat kommenttinsa sen jälkeen, kun ministeri Rehula toimitti alustavat suuntaviivansa alkoholilain uudistamisesta viime viikon lopulla. Eduskuntaryhmien kannat voivat vaikuttaa alkoholilain jatkovalmisteluun.

Alkoholilain uudistamista jatketaan sosiaali- ja terveysministeriössä, ja lakiluonnos on tarkoitus saada lausunnolle maaliskuussa. Eduskunnan käsittelyyn esitys uudeksi alkoholilaiksi olisi tarkoitus saada ensi kesänä.

Ministeri Rehulan alustavassa luonnoksessa ravintoloilta poistettaisiin esimerkiksi jako A-, B- ja C-oikeuksiin, yhdelle asiakkaalle saisi myydä kerralla enemmän kuin yhden annokseen alkoholia, ja Alkot olisivat nykyistä pidempään auki.

Alkoholia saisi ravintoloissa myydä nykyistä myöhempään pelkällä ilmoituksella, se ei siis olisi enää luvanvaraista.

Perussuomalaiset haluaa vahvat oluet ruokakauppoihin