Perussuomalaisista ei enää virtaa kunnanvaltuutettuja sinisiin

Loikanneet perustelevat haastatteluissa, sosiaalisen median kommenteissa ja tiedotteissa lähtöään puoluejohdon vaihtumisella.

Kuntapoliitikkojen virta perussuomalaisista sinisiin näyttää tyrehtyneen. Syyskuun jälkeen perussuomalaisista on sinisiin siirtynyt noin 20 kunnanvaltuutettua, kun sitä ennen reilussa kolmessa kuukaudessa loikanneita oli noin 40.

Perussuomalaisten nykyistä linjaa tukevalla Hommaforumilla on listattu tarkkaan sinisiin loikanneet. STT tarkasti kaikki keskustelufoorumilla listatut 57 valtuutettua. Heidän lisäkseen eri lähteistä löytyi pari muuta sinisiin loikannutta. Lisäksi perussuomalaisista on viime kevään kuntavaalien jälkeen loikannut muutamia valtuutettuja muihin puolueisiin.

Yhteensä perussuomalaisia valittiin valtuustoihin 769, joista on lähtenyt hieman yli kahdeksan prosenttia. Vertailun vuoksi edellisellä kuntavaalikaudella neljän ja puolen vuoden aikana perussuomalaisten kunnanvaltuutetuista erosi tai erotettiin noin 8–9 prosenttia.

Puheenjohtajiston vaihto liikaa

Loikanneet perustelevat haastatteluissa, sosiaalisen median kommenteissa ja tiedotteissa lähtöään puoluejohdon vaihtumisella. Heidän mukaansa Jussi Halla-ahon johdolla perussuomalaisten koko politiikka on maahanmuuton vastustamista.

Suuri osa loikanneista oli liittynyt Timo Soinin perussuomalaisiin kymmenen viime vuoden aikana. Samalla puolueelle kelpasi Halla-aho tukijoineen, ja Halla-aho sai määritellä puolueen maahanmuuttolinjan.

Turo Kalliomaa aloitti kaupunginvaltuutettuna 2005 ja jätti viime kesänä Alajärven perussuomalaisten johtopaikan.

– Silloin oli merkittäviä henkilöitä Soinin ja (Raimo) Vistbackan johdolla, ja politiikka oli kansaa lähellä. Siniset näen SMP:n, vennamolaisuuden ja soinilaisuuden manttelinperijänä, Kalliomaa sanoo.

Puolueiden tulehtuneista väleistä huolimatta Nurmijärvellä Kimmo Kakko ja Tero Arteli mahtuvat samaan valtuustoryhmään. He lähtivät perussuomalaisten kuusihenkisestä ryhmästä ja muodostivat oman SMP-ryhmän. Kakko liittyi sinisten jäseneksi. Arteli on perussuomalaisten jäsen eikä aio vaihtaa puoluetta. Hän sanoo lähteneensä perussuomalaisten ryhmästä paikallisten erimielisyyksien takia.

Kymmenen vuotta perussuomalaisiin kuulunut Kakko sanoo olevansa maaseudulta kotoisin, ja hänelle siniset jatkavat perussuomalaisten "alkuperäistä" linjaa ja samalla vanhoja SMP:n arvoja.

– Keskiluokka maksaa Suomen elintason, joten heidän ja pienten puolustaminen olisi sinisten tehtävä. Lisäksi suomalaisten arvojen puolustaminen on tärkeää, yhteistyössä muiden kanssa ja ihmisarvo muistaen, Kakko sanoo.

Hän sijoittaa siniset puoluekartalla "keskelle, mutta vähän oikealle".

Sinisille pitäisi löytää tehtävä

Nyt suurin osa perussuomalaisista on valinnut puolensa, joten sinisten pitäisi houkutella ulkopuolelta uusia jäseniä ja ehdokkaita lähestyviin vaaleihin. Toistaiseksi puolue on kertonut edustavansa "keskiluokan verokapinaa" sekä olevansa työmarkkinajärjestöistä ja muista eturyhmistä vapaa.

Loikanneiden kuntapoliitikkojen haastatteluiden ja kirjoitusten perusteella sinisten pitäisi edustaa SMP:n perintöä, pienen ihmisen asialla olemista. Toisaalta verokapina edustaa verojen leikkaamista.

Moni loikanneista puhuu myös SMP:n perinnöstä ja maaseudun puolustamisesta. Toisaalta sinisten valovoimaisimmat nimet ovat ministerien johdolla Helsingissä ja Uudellamaalla, joissa puolueella on parhaimmat mahdollisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.