Perussuomalaispoliitikko vaati SM-pilkkiä peruttavaksi kalojen kärsimyksen vuoksi

Poliisi ei epäile rikosta, eikä aloita esitutkintaa Rantasalmella järjestettävästä SM-pilkistä.

Poliisille tehtiin tutkintapyyntö, jossa vaadittiin maaliskuisten kisojen perumista. Ilmoituksen jättäjän, Keski-Suomen Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Teemu Torssosen mukaan Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestö syyllistyisi eläinsuojelurikokseen aiheuttamalla kaloille eläinsuojelulain vastaisesti turhaa kärsimystä.

Torssonen, 35, on ilmoittanut pyrkivänsä perussuomalaisten puheenjohtajaksi ensi kesänä.

Tutkintapyynnössä viitattiin pilkin sääntöjen pykälään, jossa saaliiksi saatu kala suositellaan tapettavaksi välittömästi ennen talteenottoa. Ilmoituksen jättäjän mukaan näin ei kuitenkaan toimita, vaan kalat tukehtuvat kipua tuntien esimerkiksi pilkkipöntössä tai pussissa.

Rikoskomisario Jouni Väisänen Itä-Suomen poliisista kertoi Keskisuomalaiselle, että jokainen pilkkikisaan osallistuja vastaa henkilökohtaisesti siitä, että noudattaa kilpailussa lakia.

– Kilpailun järjestäjän ei katsota yllyttävän lain rikkomiseen, Väisänen kommentoi.

Innokkaaksi kalamieheksi tunnustautuva Teemu Torssonen korostaa, ettei ensisijaisena pyrkimyksenä tutkintapyynnön tekemiselle ollut kisojen peruminen.

– Tärkein tavoite olisi säännön muuttaminen. Huonoin vaihtoehto on, että kisa jatkuu ilman, että mitään muutoksia tapahtuu, hän sanoi.

Torssonen mielisi itsekin kisaan, mutta sanoo periaatteen vuoksi boikotoivansa tapahtumaa.

Sääntömuutos valmisteilla

Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko kertoo asian nousevan keskusteluun aika ajoin.

– Me järjestönä pyrimme edistämään vastuullista ja eettisesti kestävää kalastusta ja säännöissä on suositus tappaa kalat ennen talteenottoa. Valmisteilla on myös sääntömuutos pakkotappamisesta ennen talteenottoa, Vetikko sanoi.

Hänen mukaansa asia ei ole yksioikoinen ja se keskusteluttaa myös tutkijapiireissä.

– Ei ole yhtä tutkimustulosta siitä, tuntevatko kalat tietoista kipua. Yhtälailla on tutkimustuloksia, joiden mukaan kala ei tunne kipua, vaan ainoastaan reagoi ulkoiseen ärsykkeeseen hermoston vasteella, hän sanoi.

Ilmoittautuminen SM-pilkkiin on edelleen käynnissä. Viime vuosina kisaan on osallistunut noin parituhatta pilkkijää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .