Perussuomalaisten Sebastian Tynkkyselle sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Käräjäoikeuden mukaan "teksti on kohdistunut yleisesti islaminuskoa tunnustaviin".

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomioon johtanut Facebook-päivitys käsitteli islamia ja terrorismia.

Käräjäoikeus langetti Tynkkyselle 50 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 4 050 euroa. Syyttäjä vaati Tynkkyselle vähintään 60:tä päiväsakkoa.

Tuomioon johtaneessa Facebook-päivityksessä oli kuvia terrorististen iskujen tekijöistä. Tynkkysen kirjoittamassa kuvatekstissä sanotaan muun muassa: "heitä yhdistää yksi asia: he kaikki palvelevat Allahia".

Käräjäoikeuden tuomion mukaan päivityksessä solvataan ihmisryhmää.

– Teksti on kohdistunut yleisesti islaminuskoa tunnustaviin, ja siinä yleistäen tosiasiassa väitetään islaminuskoa tunnustavia rikollisiksi. Tynkkysen päivityksessä näin ollen panetellaan tai solvataan islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää, oikeus toteaa.

Tynkkynen itse kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Hän myönsi kuitenkin laatineensa ja julkaisseensa kirjoituksen, jota hän luonnehti kannanotoksi lähiaikojen tapahtumiin ja poliittisiin keskusteluihin.

Tynkkynen julkaisi päivityksensä maaliskuussa 2016. Se on ollut luettavissa ainakin tammikuulle 2018 asti. Tynkkysen Facebook-kirjoituksilla on ollut yli 11 000 seuraajaa.

Päivityksen julkaisun aikoihin Tynkkynen toimi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana. Sittemmin hänet valittiin Oulun kaupunginvaltuustoon ja viime kevään vaaleissa eduskuntaan.

Tynkkynen on tuomittu muslimeita ja islaminuskoa koskeneista Facebook-kirjoituksistaan kerran aiemminkin. Tammikuussa 2017 Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Tuolloin 50 päiväsakkoa toi maksettavaa 300 euroa. Hovioikeus ei myöntänyt Tynkkyselle jatkokäsittelylupaa. Korkein oikeus puolestaan hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa, joka koski jatkokäsittelyluvan epäämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.