Perussuomalaisten Soini: Luottamuksen rakentamiseen menee aikaa

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan hallituspuolueiden välinen luottamus on rakennettava uudelleen. Jatkossa on keskusteltava lisää hallituksen sisäisistä pelisäännöistä, Soini sanoo STT:lle.

Soinin mukaan luottamuksen rakentamiseen menee vielä aikaa. Hän ei kommentoi minkä puolueiden välillä luottamus on kärsinyt eniten.

– Kieltämättä lommoa tuli. Ei tässä silti yhtä syntistä ole. Tärkeintä nyt on keskittyä kokonaiskuvaan ja siihen, että ratkaisu saatiin tehtyä, Soini sanoo.

Yksi syy luottamuspulaan ovat Soinin mukaan sote-neuvotteluiden aikaiset tietovuodot julkisuuteen.

Hallituspuolueiden vahvoista näkemyseroista huolimatta kiistat ovat Soinin mukaan nyt kuopattu ja saatettu päätökseen. Aiemmat erimielisyydet eivät ole esteenä asian loppuun viemiselle.

– Nyt mennään eteenpäin. Pelisäännöistä on kuitenkin hyvä keskustella, jotta seuraavan tiukan paikan tullen voimme ottaa opiksemme, Soini sanoo.

Sote-ratkaisua on muun muassa arvosteltu siitä, että 18 itsehallintoalueen ja 15 sote-alueen myötä tuloillaan on kaksi eri rakennetta. Soini näkee ratkaisun edistyksenä vanhaan. Hän ei usko, että kahden rakenteen yhdessä toimiminen olisi ongelma.

– Ennen järjestäjiä oli yli 200 ja nyt niitä on 15. Näen tämän edistysaskeleena.

Soinin mukaan yhteistyötä tulevaisuudessa tulevat tekemään pienimmät itsehallintoalueet. Soinin mukaan aluejaot ovat jo olemassa, mutta niistä kerrotaan tarkemmin vasta maanantaina.

Kokoomus sai ratkaisussa läpi sen, että palvelun käyttäjä voi valita yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin väliltä. Muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti Twitterissä ratkaisun heikentävän julkisten palveluiden asemaa.

– Ei tässä tältä osin mitään dramaattista muutosta tapahtunut. Ratkaisu ei tarkoita julkisen alasajoa, Soini sanoo.

Hallitus linjaa ratkaisun yksityiskohtia tarkemmin maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

THL: Sote-päätöksen vaikutuksia vielä vaikea arvioida

Sipilä: Kaikki hoitivat osuutensa erinomaisesti

Sipilä sote-sovusta: Laki eduskuntaan vuodessa?

Sote-sopu syntyi – 18 itsehallintoaluetta