Perussuomalaisten Terho ei halua puhemiehen tehtävää

Perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho ei tähtää eduskunnan puhemiehen tehtävään. Aiemmin europarlamentaarikkona toiminutta Terhoa on pidetty yhtenä mahdollisena ehdokkaana puolueen eturivin paikoille.

Terho sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että tehtävään on muitakin hyviä ehdokkaita. Hän pitää puhemiehen tehtävää siirtymisenä politiikan ytimen ulkopuolelle.

Perussuomalaiset päättää puhemiesehdokkaastaan ryhmäkokouksessaan iltapäivällä. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi eilen ottavansa sukupuolijaon huomioon puhemiehen valinnassa.

Perussuomalaisten kokenutta naiskaartia edustaa muun muassa Pirkko Mattila.

Kokoomus on jo aiemmin ilmoittanut oman ehdokkaansa, Paula Risikon, eduskunnan varapuhemieheksi. Eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet valitaan vaalilla huomenna.

Myös oppositio on halunnut paikkaa puhemiehistössä, koska sillä kasvatettaisiin sen mukaan opposition roolia eduskuntatyössä. Hallituspuolueissa on suhtauduttu ehdotukseen penseästi.

Uuden hallituksen ohjelma julkistettiin eilen, ja tänään eduskunta valitsee uuden pääministerin. Lisäksi keskusta päättää ministerivalinnoistaan.

Tulevassa hallituksessa on kaikkiaan 14 ministeriä. Salkuista kuusi menee keskustalle. Näitä ovat elinkeinoministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin tehtävät.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat jo julkaisseet omat ministerinsä. Kokoomuksen valtiovarainministeriksi tulee Alexander Stubb, opetus- ja kulttuuriministeriksi Sanni Grahn-Laasonen, sisäministeriksi Petteri Orpo ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Lenita Toivakka.

Perussuomalaisista puolestaan puheenjohtaja Timo Soini ottaa ulko- ja eurooppaministerin salkun, Jussi Niinistöstä on tulossa puolustusministeri, Jari Lindströmistä oikeus- ja työministeri ja Hanna Mäntylästä sosiaali- ja terveysministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.