Perussuomalaisten Tynkkynen tuomittiin sakkoihin – arpoo vielä hoviin valittamista

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Sebastian Tynkkysen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ei vielä tiedä, aikooko valittaa tuomiostaan.

– Minun täytyy pohtia, paljonko minulla on aikaa käyttää kunnallisvaaleihin versus oikeusprosessiin. Oikeusprosessiin lähteminen vaatii paljon aikaa, ja kunnallisvaalit pitäisi kuitenkin hoitaa kunnialla, Tynkkynen sanoi STT:lle.

Tynkkynen aikoo ehdolle Oulun kaupunginvaltuustoon. Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet tänään sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tuomio tuli Tynkkysen muslimeita ja islaminuskoa koskeneista Facebook-kirjoituksista. Hän sai 50 päiväsakkoa, joista tulee maksettavaa yhteensä 300 euroa.

Tynkkynen katsoo, ettei tuomio vaikuta hänen kunnallisvaaliehdokkuuteensa.

– Ei haittaa millään tavalla. Päinvastoin toivon, että puolueemme puheenjohtajaksi tulee henkilö (Jussi Halla-aho), jolla on poliittiset tuomiot näistä kahdesta asiasta, jotka on tänään langetettu minullekin. Suomeen tarvitaan esimerkkejä siitä, että asioita pitää pystyä sanomaan ääneen – olivat ne miten kipeitä tahansa, varsinkin jos ne ovat länsimaisia arvoja vastaan.

Kutsui Muhammadia "pedofiiliprofeetaksi"

Tynkkynen kirjoitti Facebookissa aiemmin muun muassa, että "islam pitää kitkeä Suomesta". Hän kirjoitti myös, että mitä vähemmän Suomessa on muslimeja, sitä turvallisempaa on.

Käräjäoikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina. Oikeuden mukaan Tynkkynen olisi pystynyt esittämään mielipiteensä ilman muslimeita panettelevaa ja solvaavaa yleistystä. Tynkkysen kirjoitusten katsottiin täyttävän rikoksen tunnusmerkistön eikä nauttivan sananvapauden suojaa.

Kirjoituksissaan Tynkkynen lisäksi kutsui profeetta Muhammadia "pedofiiliprofeetaksi".

Oikeuden mukaan Tynkkynen häpäisi julkisessa Facebook-kirjoituksessaan muslimien pyhinä pitämiä kohteita tavalla, joka oli omiaan herättämään ja vahvistamaan uskonnollista suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja. Kirjoituksen katsottiin siis täyttävän näiltäkin osin rikoksen tunnusmerkistön.

Oikeus: Sananvapauteen kuuluu vastuu

Tynkkynen itse sanoi, että hänen Facebook-kirjoitustensa pitäisi nauttia sananvapauden suojaa. Syyttäjä luonnehti Tynkkysen käyttämiä ilmaisuja rasistiseksi ja solvaavaksi vihapuheeksi.

Oikeus huomauttaa ratkaisussaan, että sananvapauteen liittyy velvollisuuksia ja vastuuta. Oikeus tuo esiin, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapaus voidaan asettaa tämän vuoksi sellaisten muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaisiksi, joista säädetään laissa.

– Sananvapautta on rajoitettu muun muassa nyt kysymyksessä olevalla kiihottamisrikosta koskevalla lain säännöksellä, oikeus toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Soinilta "isällinen ohje" Tynkkyselle: Keskity muihin asioihin

Uusimmat

Kotimaa

Maksullinen pysäköinti varmistaa parkkipaikan keskustassa useammalle, kertovat kaupungit

Onnettomuustutkintakeskus selvittää parhaillaan, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat pääsevät hakemaan tavaroita kodeistaan

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Palokkajärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

Yli 3 000 päihde- ja mielenterveyspotilaan hoito siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungille Jyväskylässä: Potilailla hätä palveluiden jatkuvuudesta kaupungin taloustilanteessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.