Perussuomalaisten kansanedustaja pillastui sisäministerin turvapaikkakommentista

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen sisäministeri Paula Risikon (kok.) turvapaikkalausunnoista, jotka julkaistiin Keskisuomalaisessa 8. syyskuuta.

Risikko kannusti haastattelussa turvapaikanhakijoita työllistymään ja hakemaan työperäistä oleskelulupaa.

– Turvapaikanhakijan saadessa kielteisen turvapaikkapäätöksen on työperäinen oleskelulupa toinen vaihtoehto. Jos turvapaikanhakijalla on aito halu työllistyä ja töitä löytyy, niin sehän on vain hyvä juttu, että pystyy elättämään itsensä ja tarvittaessa perheensä, jos perusteet maahaan jäämiselle täyttyvät työperäisen oleskeluluvan avulla, Risikko kommentoi jutussa.

Risikko korosti, ettei lupakikkailua sallita.

– Työperäisen oleskelulupaprosessin pitää perustua aitoon haluun työllistyä mutta myös työnantajan näkökulmasta aitoon haluun työllistää turvapaikanhakija hänen ammattitaitonsa vuoksi, ei siksi, että annetaan perusteeton syy tai lupaus maahan jäämiseen, Risikko totesi haastattelussa.

Raatikainen ei niele ministerin näkemyksiä työperäisen oleskeluluvan hyödyntämisestä.

– Käsittääkseni ministerin pitäisi kehottaa kyseisiä henkilöitä lähtemään viipymättä maasta, koska hänen alaisensa viranomaisen päätös on ollut kielteinen. Tällaiset ministerin lausunnot eivät tue Maahanmuuttoviraston työtä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jääminen Suomeen odottelemaan muiden viranomaisten päätöksiä ei käsittääkseni ainakaan paranna turvallisuuden tasoa Suomessa, Raatikainen toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Raatikainen myös katsoo, että ministerin pitäisi ensisijaisesti olla kiinnostunut suomalaisten työllistymisestä.

Raatikainen haluaa tietää, aikooko hallitus jatkossa kannustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä jäämään Suomeen jollain muulla kuin alkuperäisellä perusteella.

Raatikaista myös kiinnostaa tietää, miten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden työperäisten oleskelulupahakemusten ja niihin liittyvien seikkojen valvonta järjestetään mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi.

Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin keskiviikkona, että vastaukset Raatikaiselle antaa sisäministeri Risikko, koska hän vastaa hallituksessa maahanmuuttoasioista.

Kansanedustajat voivat tehdä ministerille kirjallisia kysymyksiä ministerin toimialaan kuuluvista asioista. Vastausaikaa on kolme viikkoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .