Perussuomalaisten kansanedustaja vaatii kansalaispartioita koko Suomeen

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen vaatii poliisia ja sisäministeriötä perustamaan vapaaehtoisista koostuvia kansalaispartioita.

– Kansalaisten turvallisuustilanteen ollessa näin vakava kansanedustajana vaadin sisäministeriötä ja poliisia perustamaan vapaaehtoiset kansalaispartiot, jotka toimivat viranomaisten apuna takaamassa kansalaisten turvallisuutta. Lähtökohtana kuitenkin on, että kaiken partiotoiminnan on oltava laillista. Omalta puoleltani minä toivotan kansalaispartiot tervetulleiksi koko Suomeen ihan kansalaisten turvallisuuden takia, Oinonen kirjoittaa mielipidekirjoituksessa, joka julkaistiin tänään sanomalehti Karjalaisessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terho korostaa, ettei Oinosen kanta ole eduskuntaryhmän kanta.

– Eduskunta on istuntotauolla eikä ryhmämme ole keskustellut tai muodostanut kantaa kansalaispartioihin. Edustaja Oinonen ilmoittaa kansanmiehenä suorasanaisesti oman mielipiteensä. Olen keskustellut asiasta hänen kanssaan. Hän korostaa, että kaiken toiminnan tulee olla laillista, ja toivoo osallistumista nimenomaan tavallisilta kansalaisilta, Terho kommentoi.

Hän ei kerro tässä vaiheessa omaa kantaansa katupartioiden perustamistarpeeseen.

– Asiaan varmasti palataan, kun ryhmä kokoontuu.

Oinonen paheksuu kirjoituksessaan esimerkiksi huomion kiinnittämistä katupartiointiin osallistuneiden henkilöiden rikostaustaan.

– Jos rangaistus on kärsitty, niin rikos on anteeksiannettu ja sillä sipuli. Tästä periaatteesta Suomen oikeuslaitos lähtee.

Kolmannen kauden kansanedustajaa ei häiritse, että katupartiot ovat esiintyneet järjestötunnuksissaan.

– Karrikoiden sanoen olen sataprosenttisen varma siitä, että raiskaajat kunnioittavat enemmän rotevan miehen päällä olevaa pääkallokuvaista nahkatakkia kuin poliisin hiha- tai kaulusmerkkiä, hän kirjoittaa.

Esimerkiksi paljon julkisuutta katupartioinnillaan saaneen Odinin sotureiden eli Soldiers of Odin -ryhmittymän takkien selkämyksessä on kuva sarvikypäräisestä miehestä, jonka leukaa peittää siniristihuivi.

Suomen turvallisuustilanteen heikkeneminen johtuu Oinosen mukaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

– Raiskaukset ja seksuaaliset ahdistelut ovat lisääntynyt suhteessa turvapaikkahakijoiden määrään.

Oinonen nostaa erikseen tikun nokkaan Itä-Suomen poliisin lausunnon, jonka mukaan poliisi ei tarvitse avukseen katuturvallisuuden ylläpitämiseen minkäänlaisia ryhmiä tai ryhmittymiä.

– Itä-Suomen ylimmän poliisijohdon antama lausunto kansalaispartioiden tarpeettomuudesta on todella hämmästyttävä. Samalla kun valitetaan poliisin resurssien vähäisyyttä, niin myös kehutaan, miten turvallista meillä on liikkua ulkona eikä meille tarvita vapaaehtoisia kansalaispartioita, muotoilee Oinonen, joka oli perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja vuosina 2007–2011.

Poliisi ja lehdistö Oinosen mielestä vähätelleet ilmiön vakavuutta.

– Jos liikkuminen on turvallista, miten on selitettävissä ne raiskaus- ja ahdistelutapaukset, joita jatkuvasti tapahtuu? Viime viikolla 15-vuotias tyttö raiskattiin Kuopiossa ja vahvasti epäiltynä on ”turvapaikan hakija”. Näen edesvastuuttomaksi tällaisen viranomaisten ja poliisien naisiin kohdistuvan raiskaustapauksien vähättelyn. Mielestäni seuraavan tapauksen sattuessa syyttävän sormen voi huoletta osoittaa poliisivoimille ja lehdistölle, jotka pimittävät oikeata tietoa ja yrittävät vähätellä ilmiön vakavuutta, Oinonen kirjoitti ensin.

Oinonen oikoi lausuntoaan myöhemmin, koska kävi ilmi, ettei Oinosen mainitsemaa raiskausta ollut tapahtunut. Oinonen oikaisi myöhemmin puhuneensa lehdestä lukemastaan, joulukuun alussa tehdystä raiskauksesta, jossa uhri oli syntynyt vuonna 1997.

Juttua muokattu 15.1. klo 11.30: Lisätty viimeinen kappale, jossa kerrotaan Oinosen oikoneen lausuntojaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kansanedustaja Oinonen oikoo raiskausväitettään