Perussuomalaisten kansanedustajalta aloite koventaa törkeiden rikosten rangaistuksia

Lakialoitteen mukaan törkeistä rikoksista tuomitut istuisivat tuomionsa kokonaan vankilassa.

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) on jättänyt eduskunnassa lakialoitteen, jonka mukaan törkeistä rikoksista tuomitut istuisivat tuomionsa kokonaan vankilassa. Nykyisellään pääsääntö on, että ensikertalaiset pääsevät ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan puolet tuomiostaan ja aiemmin vankilassa olleet istuttuaan kaksi kolmasosaa tuomiostaan.

– Vankeusrangaistuksen pitää toimia tehokkaana pelotteena rikoksia harkitseville. Ei ole oikein, että törkeistä rikoksista tuomitut pääsevät ehdonalaiseen istuttuaan vankilassa tuomiostaan vain puolet tai kaksi kolmasosaa, Tavio sanoo tiedotteessaan.

Lakialoite esittää, että törkeästä rikoksesta tuomitun vangin voisi palkita hyvästä käytöksestä siirtämällä tämä suljetusta vankilasta avovankilaan.

 

Ministeriö pohtimaan kovempia rangaistuksia

 

Oikeusministeriössä odotellaan paraikaa kesän aikana valmistuvaa kansan oikeustaju -selvitystä. Sen perusteella pohditaan, onko seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistusten kiristämiselle tarvetta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kuitenkin näkee, että eri rikoksista annettavilla rangaistuksilla on hyvin eri vaikutus. Talousrikoksia tehtailevat Häkkäsen mukaan usein koulutetut ja fiksut ihmiset, joille kova rangaistus voi toimia ennaltaehkäisevästi.

– Jos rikollinen puolestaan on holtiton ja toimii täysin tunteen vallassa, ei kovakaan rangaistus välttämättä vaikuta ehkäisevästi, Häkkänen sanoi STT:lle aiemmin toukokuussa.