Perussuomalaisten keulapaikoilla paljon naisia – Tutkija: ei tarvitse hävetä 

Taas on mies hämmentämässä.

Perussuomalaisten nuorisojärjestöä johtava Sebastian Tynkkynen pyrkii puolueen puheenjohtajistoon lauantaina puoluekokouksessa. Peruste: EU- ja maahanmuuttopolitiikassa on joustettu liikaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin puheista ja puhumattomuudesta päätellen 20-vuotisjuhlakokoukseen kaivattiin vähiten vääntöä maahanmuutosta.

Miehet eivät suostu uskomaan, joten linjakeskustelu on odotettavissa vain muutama päivä kansanedustaja Olli Immosen (ps.) kirjoituksista nousseen kohun ja uusnatsien mellakan jälkeen.

Perussuomalaisten kansanedustajista vajaa kolmannes on naisia. Naisten osuus on pienempi vain keskustalla.

Taloustutkimuksen mittauksissa puoluekantansa kertoneista naisista noin 9 prosenttia kannattaa perussuomalaisia. Miehissä kannattajien osuus on asettunut yli 20 prosenttiin, mutta vaihdellut paljon enemmän kuin naiskannattajien osuus.

Lukujen perusteella puolueen kasvupotentiaali on erityisesti naisissa ja naiset vaikuttavat miehiä vakaammilta perussuomalaisilta.

– Minua kohtaan lojaaleimmat kansanedustajamme ovat naisia. Naiset tukevat minua, eikä heillä ole kampitusmentaliteettia, kuten joillakin miesedustajillamme, Soini kirjoittikin Peruspomo-kirjassa viime vuonna.

Tämän jälkeen ei pitäisi olla yllättävää, että puolueen eturivissä ja samalla Soinin luottoporukassa on paljon naisia.

Naisten SDP:ssä miesten johtotroikka

Puoluesihteeri on Riikka Slunga-Poutsalo, eduskunnan puhemies Maria Lohela, toinen varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila ja suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Anne Louhelainen. Eduskuntaryhmää johtanut Pirkko Ruohonen-Lerner on puolueen toinen europarlamentaarikko.

– Perussuomalaiset ei joudu lainkaan häpeämään siinä, miten paljon naisia on noussut näkyviin tehtäviin ja johtopaikoille, kun katsotaan kannattajakunnan miehisyyttä ja suomalaisen poliittisen johtajuuden yleistä miesvaltaisuutta, kommentoi politiikan erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopiston alaisesta Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi naisvoittoisen SDP:n johtotroikassa on vain miehiä: Puheenjohtaja, puoluesihteeri ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Slunga-Poutsalo ei pyytele anteeksi

Valtion protokollassa korkeimmalla oksalla perussuomalaisista on puhemies Lohela - presidentistä seuraava. Hän oli Soinin vierihoidossa esimerkiksi neljä vuotta ulkoasiainvaliokunnassa, joten nousu johonkin merkittävään tehtävään oli vain ajan kysymys.

Puolueen johtamisen protokollassa Slunga-Poutsalo on kuitenkin vielä korkeammalla oksalla.

Hänen vahva asemansa tasoittaa Niemen mielestä perussuomalaisten sisäistä sukupuolivääristymää. Varsinkin, kun hän esiintyy paljon julkisuudessa.

– Hän on tällä hetkellä minulle tutkijana mielenkiintoisin suomalainen naispoliitikko. Hän on näkyvällä johtopaikalla, käyttää valtaa ja vaikuttaa hyvin suoraviivaiselta no nonsense -tyypiltä. Ei pyytele asemaansa miesvaltaisessa puolueessa anteeksi, vaan viestittää johtajuutta, jota ei kyseenalaisteta, Niemi kommentoi.

Slunga-Poutsalo irtisanoutuu feminismistä ja kertoo kannattavansa perinteisiä sukupuolirooleja.

– Samaan aikaan hän kouluttaa itse arjessa perussuomalaisia miehiä siihen, että nainen voi johtaa, Niemi muistuttaa.

Niemi pitää todennäköisenä, että Lohela ja erityisesti ministeri Mäntylä nostavat poliittista profiiliaan, kun oma, uusi rooli selkiytyy.

– Hallituspuolueen pitäisi saada valta-asemastaan tehoja irti myös siten, että yritetään saada puhumalla kansalaisia puolueelle tärkeiden ratkaisujen taakse. Se vaatii, että tullaan vahvemmin näkyviin, hän perustelee.

Maahanmuuttokritiikki ei viehätä niin paljon naisia

Jutussa mainittujen naisten nousu arvokonservatiivisen populistipuolueen eturiviin ei tietenkään johdu vain lojaaliudesta tai naiseudesta. Pätevät ovat päässeet pinnalle.

Naisten nostamisessa on kuitenkin mukana toiveita tulevasta naiskannatuksesta.

Uusien pätevien naisten houkutteleminen puolueeseen ei ainakaan hankaloidu, kun on näyttöjä mahdollisuuksista merkittäviin tehtäviin. Maahanmuuttokeskustelun korostuminen muiden asioiden kustannuksella taas hankaloittaa sitä.

Perussuomalaistenkin teettämien selvitysten mukaan naiset pitävät miehiä harvemmin Suomen maahanmuuttopolitiikkaa aivan liian löyhänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.