Perussuomalaisten kuntapäättäjät kokevat häirintää ja uhkailua enemmän kuin muut

Selvityksen mukaan kunnallisten luottamushenkilöiden kokemasta häirinnästä suurin osa on sanallista uhkailua.

Neljännes kuntien luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista kertoo kokeneensa häirintää ja uhkailua asemansa vuoksi. Suuri osa häirinnästä on sanallista uhkailua, joka tapahtuu joko mediassa tai henkilökohtaisesti.

Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton ARTTU2-päättäjäkyselystä, johon vastasi 1 571 luottamushenkilöä ja viranhaltijaa 40 kunnasta.

Eniten häirintää ja uhkailua kokevat kuntien näkyvimmät päättäjät. Johtavista viranhaltijoista 36 prosenttia ja kunnanhallituksen jäsenistä 33 prosenttia ilmoitti kokeneensa häirintää tai uhkailua. Kyselyyn vastanneista valtuutetuista häirintää kertoi kokeneensa 24 prosenttia, lautakunnanjäsenistä 13 prosenttia.

Yleisimmin uhkailtiin antamalla asiatonta palautetta mediassa sekä muuten sanallisesti. Häirintää kokeneista päättäjistä 60 prosenttia kertoi kokeneensa sanallista uhkailua.

Kasvokkain sanallisia uhkauksia oli saanut 39 prosenttia häirintää kokeneista. Postin, sähköpostin ja tekstiviestin välityksellä oli uhkailtu 33 prosenttia.

– Ilkivalta, seksuaalinen häirintä ja pahoinpitely tai sen yritys ovat harvinaisia. Alle 20 henkilöä melkein 1 600 vastaajasta raportoivat kokeneensa tällaista kouriintuntuvaa häirintää, kyselyn toteuttanut tutkija Siv Sandberg Åbo Akademista kertoo Kuntaliiton tiedotteessa.

Eniten häirintää kokivat perussuomalaisten kuntapäättäjät. Vähiten häirintää kokivat vasemmistoliiton luottamushenkilöt. Sukupuolten häirintäkokemusten välillä ei näkynyt juuri eroa.

Kyselyyn vastanneet kokevat, että häirintä liittyy useimmin tiettyyn päätökseen tai asiaan. 17 prosenttia häirintää kokeneista arvioi, että se liittyi omaan persoonaan tai henkilösuhteisiin. Syiksi mainittiin myös muun muassa puoluepolitiikka ja yleinen ilmapiiri.

Lähde: Kuntaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.