Perussuomalaisten kuntapäättäjät kokevat häirintää ja uhkailua enemmän kuin muut

Selvityksen mukaan kunnallisten luottamushenkilöiden kokemasta häirinnästä suurin osa on sanallista uhkailua.

Neljännes kuntien luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista kertoo kokeneensa häirintää ja uhkailua asemansa vuoksi. Suuri osa häirinnästä on sanallista uhkailua, joka tapahtuu joko mediassa tai henkilökohtaisesti.

Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton ARTTU2-päättäjäkyselystä, johon vastasi 1 571 luottamushenkilöä ja viranhaltijaa 40 kunnasta.

Eniten häirintää ja uhkailua kokevat kuntien näkyvimmät päättäjät. Johtavista viranhaltijoista 36 prosenttia ja kunnanhallituksen jäsenistä 33 prosenttia ilmoitti kokeneensa häirintää tai uhkailua. Kyselyyn vastanneista valtuutetuista häirintää kertoi kokeneensa 24 prosenttia, lautakunnanjäsenistä 13 prosenttia.

Yleisimmin uhkailtiin antamalla asiatonta palautetta mediassa sekä muuten sanallisesti. Häirintää kokeneista päättäjistä 60 prosenttia kertoi kokeneensa sanallista uhkailua.

Kasvokkain sanallisia uhkauksia oli saanut 39 prosenttia häirintää kokeneista. Postin, sähköpostin ja tekstiviestin välityksellä oli uhkailtu 33 prosenttia.

– Ilkivalta, seksuaalinen häirintä ja pahoinpitely tai sen yritys ovat harvinaisia. Alle 20 henkilöä melkein 1 600 vastaajasta raportoivat kokeneensa tällaista kouriintuntuvaa häirintää, kyselyn toteuttanut tutkija Siv Sandberg Åbo Akademista kertoo Kuntaliiton tiedotteessa.

Eniten häirintää kokivat perussuomalaisten kuntapäättäjät. Vähiten häirintää kokivat vasemmistoliiton luottamushenkilöt. Sukupuolten häirintäkokemusten välillä ei näkynyt juuri eroa.

Kyselyyn vastanneet kokevat, että häirintä liittyy useimmin tiettyyn päätökseen tai asiaan. 17 prosenttia häirintää kokeneista arvioi, että se liittyi omaan persoonaan tai henkilösuhteisiin. Syiksi mainittiin myös muun muassa puoluepolitiikka ja yleinen ilmapiiri.

Lähde: Kuntaliitto