Perussuomalaisten vaatima selvitys kertoo pakolaistaustaisten alhaisesta työllisyydestä, muttei tarjoa tarkkoja kustannuksia

Maahanmuuttajien vaikutuksessa julkiseen talouteen työllisyys on merkittävin yksittäinen tekijä.

Perussuomalaisten hallitusohjelmaan vaatima selvitys maahanmuuton kustannuksista valmistui vihdoin, mutta se ei tarjoa tarkkoja kustannuslaskelmia. Selvityksen mukaan maahanmuuttajien vaikutuksessa julkiseen talouteen työllisyys on merkittävin yksittäinen tekijä.

Selvityksen mukaan pakolaisina Suomeen tulleiden ihmisten työttömyys pysyy korkeana vuosienkin jälkeen, mikä johtaa korkeaan sosiaaliturvan käyttöön. Esimerkiksi yli kymmenen vuotta Suomessa olleiden pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllisyysaste jää reiluun 50 prosenttiin, kun suomalaistaustaisten ihmisten työllisyysaste on yli 70 prosenttia. Suomalaistaustaisella tarkoitetaan ihmistä, jonka vanhemmista vähintään toinen on syntynyt Suomessa.

Selvitys kertaa jo aiemmin tiedettyjä tilastoja, joiden mukaan työllisyysasteet vaihtelevat selvästi maahanmuuttajien lähtömaiden perusteella. Alhaisimmat työllisyysasteet kymmenen vuoden asumisen jälkeen ovat Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneilla 18–64-vuotiailla, joista noin 40 prosenttia oli työllisiä.

Aiemmin tänään selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat. Selvitys julkistettiin jo alkuviikosta.

Naisten työllisyyteen huomio

Raportissa mukana olevassa tutkijakommentissa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Matti Sarvimäki kirjoittaa, että "olemassa olevien tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat todennäköisesti varsin pieniä". Raportissa korostetaan maahanmuuttajien monimuotoisuutta, joten kustannuksia on vaikea laskea ilman rajauksia. Sarvimäki kirjoittaakin, että maahanmuuttajien skaala ulottuu lukutaidottomista aikuisista Nokian toimitusjohtajiin.

Selvityksen mukaan ulkomaalaistaustaisten naisten työllisyysaste ja tulotaso kehittyvät selvästi heikommin kuin ulkomaalaistaustaisilla miehillä. Selvityksen mukaan ulkomaalaistaustaisten naisten työmarkkina-asemaan tulisikin kiinnittää huomiota aiempaa enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.